Management

Zakelijke software

Capgemini zet Europese Commissie voor het blok

11 juli 2014

Het is een opvallende zet van Capgemini. Het zet als Microsoft-partner immers meer dan een miljard euro per jaar om met het wederverkopen van licenties voor Microsoft-software. Het nieuwe product, Clair, is niet bedoeld om daar een deuk in slaan. Clair richt zich op de kleine doelgroep die vraagt naar open standaarden, introduceert Jaap Schellekens, business director voor het onderdeel infrastructuur-dienstenverlening in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Toch, zegt Schellekens: “We zijn vendor-agnostisch en dit hebben vooraf netjes bij Microsoft gemeld.” Boos? Nee, de Amerikaanse softwaregigant bedankte de systemintegrator voor de aankondiging.

Over het budget voor de ontwikkeling van Clair – nodig om uit de afzonderlijke componenten één vloeiend geheel te maken – is door Schellekens intern onderhandeld tot in het hoofdkantoor in Parijs. Wat hielp is dat Clair al beloofd was aan een grote Nederlandse klant in het zuiden des lands. Die overweegt Clair in te zetten voor tijdelijke projecten. Patiënten die twee maanden deelnemen aan medische trajecten kunnen ermee hun afspraken beheren en e-mail uitwisselen met specialisten. Ook een Duitse autofabrikant toont interesse.

Het kostenplaatje is simpel: “Prijs maal hoeveelheid”, zegt business developer Bouke Koelstra. Het meest opvallende aspect aan Clair is de nadruk op open standaarden, al verklaart het wel de aanwezigheid van Koelstra, voorheen een van de medewerkers van het overheidspromotie-project voor open source en open standaarden. Na afloop van het contract krijgen Clair-gebruikers de gegevens terug in een open bestandsformaat. Dat schudt klanten wakker, zegt Koelstra. “Een heel aantal aarzelt over de cloudaanbiedingen van de grote leveranciers, bang als ze zijn om verder verstrikt te raken.”

Maatschappelijke positie innemen

Capgemini’s initiatief onderstreept de maatschappelijke positie die het bedrijf in Europa wil innemen, zegt Schellekens. “Clair is opgebouwd uit Europese oplossingen en dat maakt het een Europees initiatief.” De echte aanzet ontstaat in 2011, wanneer de systemintegrator een grote Nederlandse klant verliest aan de Office-cloud, direct verkocht door Microsoft, omdat er nog geen volwaardig Europees opensource-alternatief voorhanden was. Dat is voor Capgemini Nederland reden om Koelstra opdracht te geven een concurrerende oplossing te bouwen.

Aanvankelijk is een projectteam van vier man verantwoordelijk voor selectie en opzet. “Naast functionaliteit kijken we of de componenten goed aansluiten”, vertel Koelstra. Keuzebepalend is of de producten geleverd worden door robuuste en degelijke bedrijven.

Inmiddels is het team van ontwikkelaars uitgebreid. Over acht weken levert het de eerste stabiele versie waarin alle componenten naadloos op elkaar aansluiten. De functionaliteit voor e-mail, agenda en kalender komt van het Nederlands-Duitse Zarafa. Het Franse Nuxeo levert het deel document- en contentbeheer. De unified communications is een combinatie van het Duitse Spreed en het Nederlandse SpeakUp.

Clairs eerste bèta-testers staan al klaar. Volgens Koelstra neemt één rijksoverheidsdienst 25 proeflicenties af en bij Capgemini testen in augustus honderd medewerkers. Niet meteen alle medewerkers? “Intern gebruiken we allemaal Microsoft, dat blijft zo.”

Het bedrijf rekent vooral op overheidsklanten, te beginnen in Brussel. In mei stuurde Schellekens een brief van tien kantjes naar de Europese Commissie (EC), gericht aan de directeur-generaal Stephen Quest, verantwoordelijk voor de ICT voor zo goed als alle Europese instituten in de vele EU-lidstaten, en Catherine Day, secretaris-generaal van de EC. Schellekens haakt in op een EC-beleidsdocument dat naar buiten kwam na een WOB-verzoek. Dit verzoek werd in januari ingediend door de Free Software Foundation Europe, kribbig over de zoveelste gesloten aanbestedingsprocedure voor licenties voor Microsoft-software. “We waren geen partij in het verzoek,” zegt Schellekens, “maar we moedigen wel de achterliggende ideeën aan.”

Capgemini meldt de EC dat Clair precies past in het aangekondigde ICT-drieluik. Aan de pc-besturingssystemen en kantoortoepassingen zal de EC tot 2018 weinig veranderen (luik 1), al gaat de EC ook op zoek naar ‘verstorende’, alternatieve en concurrerende alternatieven voor andere onderdelen van de kantoorautomatisering (luik 2). Ook bereidt de EC de volgende aanbesteding voor, die dit maal volledig leveranciersonafhankelijk moet worden (luik 3).

Europese commissie

“We hebben de EC gemeld dat het alternatief er is. Nu weten ze het.” Schellekens woorden contrasteren met de juridische bochten waarin de EC zich tot nog toe wringt om te ontkomen aan een publieke aanbesteding.

Zijn formulering echoot ook het oordeel van juridisch onderzoeker Mathieu Paapst. Hij promoveerde [PDF] in 2012 aan de Universiteit van Groningen op het vraagstuk van openbare aanbestedingen en open source. Volgens Paapst breekt de EC de eigen Europese aanbestedingsregels. Eerst verklaart de EC dat het geen keuze heeft, reden dat het in aanbestedingen onomwonden vraagt om Microsoft. Vervolgens besluit het tot een gesloten aanbestedingsprocedure met de enige leverancier. Volgens Paapst verbiedt die procedure het noemen van merken en producten als er alternatieven zijn. “Iedereen weet dat er alternatieven zijn”, zegt Paapst eind vorig jaar. “Zelf het Europese hof weet dat.”

De Commissie heeft de ontvangst van de brief bevestigd. Directeur-generaal Quest schrijft te begrijpen “dat Capgemini een levensvatbare keuze wil leveren voor onderdelen van onze kantoorautomatisering.” Een opdracht zit er niet, maar Schellekens leest wel meer in de brief dan een beleefd bedankje van de Commissie. “De EC zegt Europese producten te willen inzetten en leveranciersonafhankelijk te willen worden. Stop met zoeken, zou ik zeggen, hier zijn we.”

Meer info

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!