Innovatie & Strategie

Analytics

Business Intelligence: Hosting raakt in trek

12 december 2014

Cloud nog te eng

Opslag van bedrijfsgegevens in de cloud stuit bij veel organisaties op wantrouwen. De gegevens die in het kader van business intelligence verwerkt worden, vormen daarop geen uitzondering. Slechts 1 procent van de BI-toepassingen draait in de cloud.

Wel wordt het buiten de deur verwerken van gegevens in een hostingconstructie steeds populairder. De cloud meegerekend draait nu 29 procent van de BI-analyses op computers die niet binnen de organisatie zijn opgesteld. Bij Computer Profiles meting vorig jaar was dat 21 procent. 72 procent van de BI-toepassingen draait lokaal; 32 procent in eigen huis en 40 procent bij een andere vestiging van dezelfde organisatie.

Penetratie stokt

In voorgaande jaren liep de penetratie van BI in de Nederlandse markt snel op. Dit jaar lijkt er sprake van een pas op de plaats. Ten opzichte van 2012 groeide de penetratie met 5 procentpunten, van 34 naar 39 procent. De grootste winst werd in 2013 geboekt, toen de penetraite steeg naar 38 procent.

Met name in de handel en in de bouw werd de afgelopen twee jaar een forse stap vooruit gemaakt op het gebied van business intelligence. Ook de overheid, IT, Telecom & nutsbedrijven en de gezondheidszorg maken bovengemiddeld gebruik van dit gereedschap.

SAP meest gebruikt

Bij de leveranciers van BI-toepassingen heeft SAP een duidelijke voorsprong. IBM volgt op geruime afstand.

Beide hebben wel hun eigen bastion. Bij multinationals is 58 procent van de BI-toepassingen geleverd door SAP. IBM doet het sterk bij de overheid, met een aandeel van 39 procent in de BI-toepassingen. SAP scoort daar maar 28 procent.

Qlik en Oracle, nummer drie en vier naar gebruik van BI-applicaties, scoren bovengemiddeld bij nationale en middelgrote bedrijven. Qlik met een aandeel van 12 procent in die segmenten, Oracle met 11 respectievelijk 9 procent van de BI-toepassingen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!