Innovatie & Strategie

Analytics

Business Intelligence: groei zet door

29 november 2013

BI rukt op

Toepassing van BI is in alle segmenten van de economie fors gegroeid de afgelopen vier jaar. Met name de transportsector en de bouw springen eruit, met een ruime verdubbeling respectievelijk bijna verdubbeling van de penetratie. Groot- en detailhandelsvestigingen zijn nog het minst happig, maar de penetratie van BI-oplossingen ligt daar al redelijk hoog, en een groei daarvan met 38 procent in vier jaar tijd mag nog altijd fors heten.

 

SAP is en blijft de grootste

SAP voert het peloton leveranciers met ruime voorsprong aan. Alleen IBM zit nog in het voetspoor, maar SAP liep de afgelopen jaren wel uit. Van de kleinere spelers groeide Qliktech het hardst.

 

 

Verschillen in voorkeur

Verschillende segmenten in de Nederlandse economie blijken licht afwijkende voorkeuren te hebben. Met name de populariteit van IBM in het publieke domein en die van SAP bij multinationals vallen op. Opmerkelijk is het oprukken van Qliktech in de publieke sector en bij multinationals. Toen deze oplossingen voor het eerst op de Nederlandse zakelijke markt verschenen, betrof het doorgaans gebruik bij locaties uit de segmenten middelgrote (50-250 medewerkers) en ‘nationale’ ondernemingen (250-2500 medewerkers).

 

Meestal in-huis

Business Intelligence-oplossingen worden in het merendeel van de gevallen intern gedraaid, op de eigen locatie of op een andere locatie die tot de eigen organisatie behoort. Ruim 20 procent heeft de bedenkingen tegen het buitenshuis verwerken van zijn analysegegevens al laten varen. Deze laatste categorie is wel aardig toegenomen in de afgelopen 12 maanden. In 2012 werd nog maar 16 procent van de gebruikte BI-toepassingen in een extern datacenter gehost.

 

Bron: Computer Profile
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!