Loopbaan

Carriere

Buitengewone zomer voor zzp’ers

5 augustus 2011

Flex-Index-2011_31-32

De langetermijntrend van het aantal opdrachten voor zelfstandig ICT-specialisten blijft hiermee stijgend. De recente stijging zit voornamelijk in de functiegroepen functioneel- en applicatiebeheerders, Java-ontwikkelaars, Oracle-specialisten en projectmanagers.

De uurtarieven voor ICT-specialisten zijn de laatste drie jaar flink omlaag gegaan ten opzichte van de periode van voor de zomer van 2008. Hierdoor en door toenemende concurrentie en bijvoorbeeld nieuwe vormen van bemiddeling c.q. contractafhandeling zijn buiten de tarieven voor freelancers ook de marges van detacheerders en intermediairs de afgelopen jaren flink gedaald.

Gemiddeld tarief iets omhoog
De laatste maanden is echter ook weer een ander geluid te horen. Doordat er voor sommige specialisaties weer krapte ontstaat worden de tarieven in sommige gevallen naar boven bijgesteld om een opdracht ingevuld te krijgen. Deze ontwikkeling is ook aan de kant van de freelancers te merken; in de afgelopen drie maanden is het gemiddelde tarief dat zij vragen voor hun diensten met enkele procenten gestegen tot bijna 78 euro.

Freelancer viert vakantie
De gebruikersintensiteit – een maat voor de activiteit van zzp’ers om opdrachten te scoren – is in juli wederom flink gedaald en is geëindigd op 145 punten. Deze index zit al maanden in een dalende trend en het is ook voor deze index gebruikelijk dat deze in de maanden juli en augustus lager ligt vanwege de vele ICT-ers die op vakantie zijn.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!