Overslaan en naar de inhoud gaan

Budget voor GBO.Overheid

GBO.Overheid, het onderdeel van het departement van Binnenlandse Zaken dat infrastructurele voorzieningen voor de elektronische overheid beheert, wordt een vaste post op de begroting. Deze keuze voor budgetfinanciering houdt in dat overheidsorganisaties die GBO-instrumenten bij hun digitale dienstverlening inzetten, zoals authenticatievoorziening DigiD en Overheidstransactiepoort OTP, daar geen abonnementsgeld voor hoeven neer te tellen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

GBO vreesde dat dit de ontwikkeling van de e-overheid zou vertragen.
Begin december zag het er nog naar uit dat het abonnementsfinanciering zou worden. Althans, daarvoor opteerde een ambtelijke werkgroep. Maar gebruikers van GBO-voorzieningen (gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties) zagen daar niets in. In de ministerraad werd de besluitvorming aangehouden totdat overeenstemming was bereikt. Blijkens een aankondiging van staatssecretaris Bijleveld vorige week op de jaarvergadering van GBO, is dat inmiddels het geval. Voor dit jaar is iets meer dan 45 miljoen euro beschikbaar.
De financieringsproblemen kwamen een jaar terug naar buiten. DigiD en OTP werden zo veelvuldig aangewend, dat Financiën een tekort van 26,3 miljoen moest aanzuiveren. Ook na april, toen veel belastingplichtigen DigiD waren gaan gebruiken, is GBO blijven groeien. Het aantal DigiD-gebruikers nam toe van 2,6 tot 6,1 miljoen en het aantal organisaties dat DigiD inzette, groeide van 130 naar 333. Het aantal overheidsorganisaties waarmee bedrijven via de OTP kunnen communiceren, liep op van 231 tot 396. Integratie van dit OTP-verkeer (via een elektronisch postkantoor) en de uitwisseling van XBRL-berichten in het Nederlands Taxonomie Project (via webservices) is speerpunt voor 2008, naast het in beheer nemen van de bij ICTU ontwikkelde Overheidsservicebus en de persoonlijke internetpagina (PIP).
De eind 2006 aangekondigde integratie van GBO.Overheid en de stichting RINIS (Routeringsinstituut (inter)nationale informatiestromen, waarin grote uitvoeringsorganisaties samenwerken) is van de baan. Volgens GBO komen de doelstellingen overeen, maar verschilt de uitwerking. Het blijft nu bij een ‘intensieve samenwerking’, waarin ook het ICTU-programma Overheidsdienstenplatform participeert.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in