Overslaan en naar de inhoud gaan

BTG waarschuwt: ontwikkel nu al nationale 6G-strategie

Om voor Nederland een wereldwijd leidende positie veilig te stellen, is bij ontwikkeling van 6G een nauwe samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven noodzakelijk. Dat stelt BTG, de Nederlandse Vereniging van IT & Telecommunicatie Grootgebruikers. De organisatie roept daarom nu al op tot een nationale 6G-strategie.
5G
© Huawei
Huawei

De uitrol van 5G is nog volop gaande, toch wordt er alweer volop vooruit gekeken. BTG meldt dat 5G het begin is van een  technologische revolutie, waarbij industriële processen steeds vaker en intensiever gebruikmaken van mobiele technologie. 6G is volgens de organisatie onmisbaar voor de toekomst van Nederland.

Betrouwbare breedbandverbindingen zijn volgens de organisatie onmisbaar voor onder meer communicatie tussen machines, remote sensoren, voertuigen en andere verbonden systemen. Uiteindelijk heeft dat gevolgen voor de internationale concurrentiepositie. De slag om de voortrekkersrol met 5G heeft Nederland al verloren. "Nu is al duidelijk dat de Nederlandse industrie op het gebied van 5G niet de voortrekkersrol vervult die wenselijk is. Amerika en Azië hebben dat beter en efficiënter aangepakt en lopen voorop qua innovatie."

Voortrekkersrol 

Over een jaar of tien, wanneer 6G wordt uitgerold, moet dat anders zijn, stelt BTG. "Een voortrekkersrol bij de ontwikkeling en introductie van 6G is een absolute noodzaak om een vooraanstaande rol te spelen in de industriële IT. Samenwerken binnen de EU en met de Verenigde Staten, Japan en China staat dan hoog op de agenda.”

Er moet volgens BTG onder meer geld worden vrijgemaakt voor een 'digitaal deltaplan' en de uitrol van 6G. Er wordt door BTG gewezen op gelden uit het Nationaal Groeifonds van 20 miljard euro voor duurzaamheid en groei. "Stimulering van de digitale economie past hierin. Een belangrijke rol die de overheid kan spelen is het introduceren van fieldlabs waar belangstellenden ervaringen kunnen opdoen met de nieuwe technologie. Het recent geactiveerde plan voor de Ruimtelijke Strategie Datacenters (DDA) is een voorbeeld van zo’n bouwsteen waar overheid, belangenorganisaties en industriële partijen elkaar vinden. Het is de routekaart richting 2030 voor de groei van datacenters in Nederland."

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in