Innovatie & Strategie

Juridische zaken
EU

Brussel wil toegang tot Amerikaans e-bewijs

Veel kritiek op voorstel.

© Europa
5 februari 2019

Veel kritiek op voorstel.

De Europese Commissie wil met de Verenigde Staten onderhandelen over toegang tot elektronisch bewijsmateriaal in strafzaken. Daarvoor vraagt ze de toestemming van de EU-lidstaten.

"Criminelen gebruiken snelle, moderne technologieën. Veel van de gegevens die nodig zijn om deze criminelen op te sporen zijn opgeslagen in de Verenigde Staten of bij Amerikaanse bedrijven. Het is tijd voor een uitgebreide overeenkomst om toegang te krijgen voor de Europese opsporingsautoriteiten tot die bewijzen. Zo'n akkoord zou onze veiligheid versterken', zegt EU-commissaris Vera Jourova (Justitie).

Volgens de Europese Commissie zullen in de overeenkomst waarborgen worden opgenomen over gegevensbescherming, privacy en procedurele rechten van individuen, aldus Jourova. Een akkoord zou op basis van wederkerigheid zijn.

Tegenstanders

Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) is geschrokken van het voorstel voor de uitwisseling van elektronisch bewijs. "Als de Europese Commissie haar zin krijgt, mag voortaan de Amerikaanse politie rechtstreeks zoeken naar bewijs over Europese burgers in Europese databases en bij Amerikaanse bedrijven'', stelt zij. "Het enige dat hier past is een Europees Njet."

In december kwamen de EU-ministers van Justitie al overeen dat opsporingsautoriteiten uit EU-landen digitaal bewijsmateriaal in strafzaken rechtstreeks kunnen opvragen in andere EU-lidstaten zonder tussenkomst van justitie in dat land. Nederland stemde dit tegen dit besluit dat met meerderheid van stemmen toch werd aangenomen. Het wetsvoorstel moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.