Overslaan en naar de inhoud gaan

Brussel besluit pas in 2018 over overname NXP

De Europese Commissie neemt mogelijk pas volgend jaar een besluit over de geplande overname van chipproducent NXP door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Dat heeft verantwoordelijk eurocommissaris Margrethe Vestager gezegd tijdens een bezoek aan China.
Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Mededinging
© CC - Flickr
CC - Flickr

Qualcomm bracht ruim een jaar geleden een bod uit van in totaal 47 miljard dollar (40 miljard euro) op zijn Eindhovense branchegenoot. Samen zouden de twee chipbedrijven marktleider worden op het gebied van chips voor de automobielindustrie, en bovendien een grote leverancier van technologie voor mobiele communicatie.

Bedenkingen

De Europese Commissie heeft bedenkingen bij de overname, omdat die mogelijk leidt tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie. Zij begon afgelopen zomer een diepgravend onderzoek. Tot dusver gold daarvoor een deadline in december.

De overname stuit ook op kritiek van een aantal ontevreden aandeelhouders van NXP onder aanvoering van de activistische investeerder Elliott. Zij vinden dat de prijs omhoog moet, en dat NXP anders op zoek moet gaan naar een andere koper die wel bereid is meer op tafel te leggen.

De eveneens Amerikaanse chipmaker Broadcom maakte het spel onlangs nog ingewikkelder door een bod van in totaal 130 miljard dollar te doen op Qualcomm. Voorwaarde is wel dat de overname van NXP wordt doorgezet tegen de eerder gemelde voorwaarden, of helemaal wordt afgeblazen. Qualcomm wees dat voorstel eerder deze week van de hand.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in