Overslaan en naar de inhoud gaan

'Britten kunnen end-to-end encryptie breken'

De Australische openbaar aanklager beweert dat de Britse inlichtingendienst GCHQ de technologie heeft om in real time encryptie te kraken.
betonknipper
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De technologie maakt geen gebruik van achterdeurtjes in software, beweerde premier Malcolm Turnbull vandaag op een Australische zender. Zijn regering is enthousiast over een vinding waarover de openbaar aanklager George Brandis sprak woensdag met de belangrijkste cryptoloog van de Britse veiligheidsdienst.

Over hoe deze vorm van ontsleutelen precies werkt, laten Turnbull en Brandis zich niet uit. Wel dat deze de inlichtingendiensten in staat stelt vrijwel real time inzicht te geven in de inhoud van versleutelde berichten, meldt ZDNet.

Turnbull gaf aan dat de Australische regering gelijk plannen maakt om bedrijven te verplichten mee te werken aan het doorbreken van elke vorm van versleuteling. "We kunnen niet toestaan dat internet gebruikt wordt als een plek waar terroristen en kindermisbruikers en mensen die kinderporno verhandelen en drugssmokkelaars zich kunnen verschuilen", zei hij tijdens de uitzending vandaag. "Die donkere plaatsen moeten verlichting krijgen via  wet."

Nieuwe techniek verwelkomt door OM

Brandis is enthousiast over dit voornemen. "Wat de regering voorstelt is bedrijven een verplichting opleggen onder voorwaarden van redelijkheid en proportionaliteit." Hij zegt dat het in feite gaat om een modernisering van een beproefd juridisch principe: Personen en bedrijven kunnen gehouden worden aan een verplichting tot het bestaan van de wetshandhaving bij het oplossen van misdrijven. "En dat principe moet niet afhankelijk zijn van de gebruikte technologie: het is van toepassing op alle communicatie", zegt Brandis. Bedrijven die niet mee willen werken kunnen een dagvaarding verwachten, voegt hij er gelijk aan toe.

Volgens Brandis stuit meer dan de helft van de onderzoeken van de Australian Security Intelligence Organisation (ASIO) nu op versleutelde communicatie. Vier jaar geleden was dat nog slechts 3 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in