Beheer

Security
betonknipper

'Britten kunnen end-to-end encryptie breken'

Australië wil bedrijven gelijk verplichten mee te werken aan deze opsporingstechnologie

© CC0 - Pixabay Joenomias
14 juli 2017

Australië wil bedrijven gelijk verplichten mee te werken aan deze opsporingstechnologie

De Australische openbaar aanklager beweert dat de Britse inlichtingendienst GCHQ de technologie heeft om in real time encryptie te kraken.

De technologie maakt geen gebruik van achterdeurtjes in software, beweerde premier Malcolm Turnbull vandaag op een Australische zender. Zijn regering is enthousiast over een vinding waarover de openbaar aanklager George Brandis sprak woensdag met de belangrijkste cryptoloog van de Britse veiligheidsdienst.

Over hoe deze vorm van ontsleutelen precies werkt, laten Turnbull en Brandis zich niet uit. Wel dat deze de inlichtingendiensten in staat stelt vrijwel real time inzicht te geven in de inhoud van versleutelde berichten, meldt ZDNet.

Turnbull gaf aan dat de Australische regering gelijk plannen maakt om bedrijven te verplichten mee te werken aan het doorbreken van elke vorm van versleuteling. "We kunnen niet toestaan dat internet gebruikt wordt als een plek waar terroristen en kindermisbruikers en mensen die kinderporno verhandelen en drugssmokkelaars zich kunnen verschuilen", zei hij tijdens de uitzending vandaag. "Die donkere plaatsen moeten verlichting krijgen via  wet."

Nieuwe techniek verwelkomt door OM

Brandis is enthousiast over dit voornemen. "Wat de regering voorstelt is bedrijven een verplichting opleggen onder voorwaarden van redelijkheid en proportionaliteit." Hij zegt dat het in feite gaat om een modernisering van een beproefd juridisch principe: Personen en bedrijven kunnen gehouden worden aan een verplichting tot het bestaan van de wetshandhaving bij het oplossen van misdrijven. "En dat principe moet niet afhankelijk zijn van de gebruikte technologie: het is van toepassing op alle communicatie", zegt Brandis. Bedrijven die niet mee willen werken kunnen een dagvaarding verwachten, voegt hij er gelijk aan toe.

Volgens Brandis stuit meer dan de helft van de onderzoeken van de Australian Security Intelligence Organisation (ASIO) nu op versleutelde communicatie. Vier jaar geleden was dat nog slechts 3 procent.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 17 juli 2017 13:18

Welke encryptie? Op welke manier? Brute force? Ik geloof er eerlijk gezegd weinig tot helemaal niets van dat AES met voldoende sleutellengte in realtime gekraakt kan worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.