Overslaan en naar de inhoud gaan

Brexitloket Nederland trekt veel meer ondernemers

Een dag nadat het Britse parlement de brexitdeal had afgewezen, kreeg het Brexitloket van de overheid veel meer bezoekers dan normaal. Op de website kunnen ondernemers de Brexit Impact Scan doen, een regelhulp voor bedrijven hoe ze zich moeten voorbereiden op het Britse vertrek uit de Europese Unie.
EU-vlaggen en GB-vlag
© British Parliament
British Parliament

Volgens een woordvoerster van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) krijgt de website gemiddeld zo'n honderd tot tweehonderd bezoekers. Dinsdag - op de dag van de stemming in Londen - waren dat er zevenhonderd. En woensdag aan het eind van de middag waren het er al achthonderd.

Sinds maart online

Bedrijven kunnen sinds 29 maart vorig jaar terecht bij de loket voor de scan. De afgelopen weken neemt de belangstelling toe. Eind december was de scan 33.000 keer bezocht. Op dit moment staat het bezoekersaantal op meer dan 39.000 bezoekers. Het Brexit-loket kan ook gebeld worden, maar volgens de woordvoerster neemt vooral digitaal de interesse toe.

Ondertussen is het Britse bedrijfsleven huiverig voor een eventuele no-dealbrexit. Diverse brancheorganisaties waarschuwden woensdag, een dag nadat het Lagerhuis de brexitdeal tussen de EU en de Britse premier May had weggestemd, voor de gevolgen van een chaotische scheiding. Het idee dat Britse bedrijven hun achterstand goed kunnen maken als ze zonder handelsakkoorden internationaal moeten opereren, is volkomen "koekoek", zei voorman John Allan van de werkgeversvereniging in de industrie.

Britse bedrijven bezorgd

Ook vanuit de Britse Kamer van Koophandel komen bezorgde geluiden. De politiek heeft het bedrijfsleven laten vallen, aldus directeur-generaal Adam Marshall. Eén op de vijf Britse bedrijven zal minder mensen in dienst nemen in de voorbereiding op een no-dealbrexit, verwacht hij.

De problemen van een no-deal kunnen echter nog fundamenteler zijn, denkt Marshall. "Elk bedrijf zal andere stappen nemen, ik maak me zorgen om firma's die daar geen geld voor hebben of onvoldoende hebben om zich voor te bereiden op vier of vijf verschillende uitkomsten".

Ook Nederlandse vrees

Soortgelijke vrees leeft in Nederland. Voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW wil dat premier Mark Rutte tot actie overgaat om de "chaos van een no-dealbrexit" te voorkomen. "Premier Mark Rutte moet met zijn langjarige ervaring in de EU kijken welke mogelijkheden er zijn om uit deze impasse te geraken door de zaak te temporiseren, zonder dat we de onderhandelingspositie van de EU ondergraven", aldus De Boer.

"Dit kabinet verdient lof voor alles wat ze al doen met het aantrekken van bijvoorbeeld extra personeel bij de douane en de noodwet. Maar zaak is nu vooral dat we voorkomen dat er überhaupt een no-deal komt. De gevolgen daarvan voor de havens, de aanvoer van medicijnen, landingsrechten en financiële transacties zijn namelijk niet te overzien."

Ook MKB-Nederland maakt zich zorgen en heeft een somber advies voor ondernemers binnen de eigen achterban: "Enige wat je nu kan doen is uitgaan van een ‘no-deal’, oftewel het zwartste scenario en je daarop voorbereiden. Dan kan het uiteindelijk alleen maar meevallen", stelt de organisatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in