Overslaan en naar de inhoud gaan

Brexit-voorbereiding kruipt voort bij Nederlandse ondernemers

De uitgestelde Brexit komt er nog altijd aan en ondernemers in Nederland bereiden zich langzaam aan beter voor op die EU-exit van Groot-Brittannië. Er is nog altijd een groep die zegt níet voorbereid te zijn. Dat meldt de Kamer van Koophandel op basis van een rondvraag bij ruim 200 ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk.
Brexit
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Ongeveer drie op de tien ondervraagden gaven aan "goed" voorbereid te zijn en dik de helft is naar eigen zeggen "enigszins" voorbereid. De cijfers zien er beter uit dan in voorgaande kwartalen. Zo vond in het eerste kwartaal van dit jaar 28 procent van de ondernemers zichzelf goed voorbereid op de Brexit, 55 procent "enigszins", en 17 procent "niet goed" voorbereid. Die peiling van de Brexit-barometer was vlak vóór de initieel geplande deadline voor de EU-exit van het Verenigd Koninkrijk. In het derde kwartaal van vorig jaar lagen de percentages van goed, enigszins en niet goed op respectievelijk 15, 46 en 39 procent.

Onvoorbereid: 14 procent

Ondanks de verbetering over de gehele linie zegt nu 14 procent van de ondernemers dat ze nog geen voorbereidingen hebben getroffen. De Kamer van Koophandel (KvK) adviseert die laatste groep zich alsnog te laten informeren via de daarvoor bestaande loketten, het brexitloket.nl en hulpbijbrexit.nl. Daar staan veel tips. Zo is het verstandig rekening te houden met veranderende prijzen of eisen voor producten. Een oplossing voor kleine importeurs kan zijn om nu alvast hun voorraad te vergroten. Zo'n voorzorgsmaatregel is lastiger uit te voeren voor ICT-ondernemers die zaken doen met digitale goederen zoals software en data, of met prijsgevoelige elektronica.

Dik een kwart van de ondernemers maakt zich druk over de gevolgen van de Brexit voor hun bedrijf, aldus het onderzoek van de KvK. Een vergelijkbaar percentage is nu bovendien méér bezig met de Brexit dan een half jaar geleden. Bijna vier op de vijf houden de ontwikkelingen rondom het Britse vertrek uit de Europese Unie in de gaten. Het uitstel dat de EU de Britten heeft gegeven duurt tot en met 31 oktober.

De Brexit-barometer van de KvK:

Brexit-barometer

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in