Overslaan en naar de inhoud gaan

Breedband rukt op in Rotterdamse haven

Vandaag tekenen het Havenbedrijf Rotterdam en BBned een achtjarig contract voor de exploitatie van het netwerk. BBned gaat het netwerk beheren als een open infrastructuur waarop verschillende dienstverleners tegen gelijke voorwaarden actief kunnen zijn.
Het Havenbedrijf heeft tot nog toe een netwerk in gebruik dat de 72 locaties van de onderneming in de haven met elkaar verbindt. KPN levert dat netwerk als dienst.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vanwege het naderende einde van de contractperiode bekeek het Havenbedrijf twee jaar geleden samen met adviesbureau M&I Partners de opties voor een nieuwe periode. De kosten van de bouw van een eigen netwerk bleken niet veel hoger te liggen dan opnieuw uitbesteden. Bovendien bood het zelf aanleggen de mogelijkheid voordelig extra vezels in de grond te leggen en de capaciteit aan te bieden aan de 1400 andere bedrijven in de haven. Breedbandverbindingen zijn schaars in de haven. De uitgestrektheid van het gebied maakt het onaantrekkelijk voor telecombedrijven om een glasvezel naar verafgelegen percelen te trekken.
Het beheer van het eigen netwerk van het Havenbedrijf is apart aanbesteed omdat het aan een aantal specifieke eisen moet voldoen vanwege de taken van de onderneming, zoals de begeleiding van het scheepvaartverkeer. Dit contract is gegund aan Telindus.
Het totale basisnetwerk meet nu in totaal 150 kilometer. Een aanzienlijk deel van het werk is inmiddels voltooid door Van den Berg Infrastructuren, dat vorig jaar de opdracht daartoe kreeg in een aanbestedingsprocedure. De bouwer maakte veel gebruik van ondergrondse leidingen zoals het riool, om de haven te voorzien van de glasvezels zonder dat de grond open hoefde.
In juli van dit jaar vindt de oplevering van het basisnetwerk plaats. Daarna kunnen bedrijven op verzoek de laatste meters tot hun aansluiting laten aanleggen. Volgens Pieter Weeder, vennoot van M&I Partners, gaat het in de meeste gevallen om hooguit enkele honderden meters tot het bedrijfsperceel. De financiering van de fysieke infrastructuur neemt het Havenbedrijf voor zijn rekening. In het contract met BBned ligt verder vast dat alle bedrijven, ongeacht hun ligging, onder gelijke voorwaarden worden aangesloten.
“We hebben er twee jaar hard voor gewerkt. De grootste hobbel was wellicht het vinden van de juiste partner die het netwerk kan exploiteren volgens de voorwaarden die wij hadden opgesteld. De prijs was een belangrijk selectiecriterium, maar ook de marktbenadering en het innovatieve karakter van de netwerkbeheerder.” Een open karakter van het netwerk was eveneens een vereiste. “Alle bekende grote partijen zijn komen praten maar het bleek dat de een een stuk verticaler is geïntegreerd dan de ander.”
BBned krijgt overigens geen exclusiviteit op het haventerrein. Andere telecomaanbieders kunnen evengoed een eigen glasvezelnet naar klanten aanleggen. Inmiddels hebben al zo’n vijf bedrijven en organisaties, waaronder de Douane, zich gemeld voor een aansluiting op het netwerk dat BBned beheert. Volgens Hans Rietkerk, directeur van BBned, begint de behoefte aan glasvezel nu te groeien, zowel bij de consumenten als bij het bedrijfsleven. “Steeds meer bedrijven maken gebruik van ASP-achtige diensten.”
BBned heeft inmiddels als wholesale-aanbieder enige ervaring met de exploitatie van glasvezelnetwerken, maar heeft zich gespecialiseerd in de levering van DSL-verbindingen aan vooral MKB-ondernemingen via ISP’s en telecombedrijven.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in