Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandbrief Nederlandse startups: '1,6 miljard nodig om te overleven'

Het kabinet moet 1,6 miljard euro uittrekken om te voorkomen dat Nederlandse startups door de coronacrisis omvallen. Dat vindt startup-vereniging Dutch Startup Association (DSA). De organisatie schreef een brandbrief aan de regering.
geld
© Shutterstock
Shutterstock

“We zijn inmiddels ver in de crisis en de regeling voor startups die er nu is, is te klein. Er lijkt sprake van rechtsongelijkheid tussen bedrijven en professionals in de oude en nieuwe economie", zo schrijft de organisatie. 

"De NOW-regeling, wat een geweldige regeling is van het kabinet om bedrijven snel te helpen, blijft na herhaalde oproep van dSa nog steeds gesloten voor startups. Dat levert direct grote problemen op voor startups en innovatie; tweederde van de bedrijven is in grote problemen."

Buurlanden

De circa 200 miljoen euro die voor startups al beschikbaar komt is volgens DSA veel te weinig. “In ons omringende landen, ook in kleinere economieën en landen zonder grote innovatie-ambities, worden miljarden gereserveerd. De Nederlandse overheid zou direct rond de 1,6 miljard eur moeten toezeggen om te voorkomen dat startups omvallen."

Het bedrag van 1,6 miljard is gebaseerd op het aantal medewerkers van Nederlandse startups, zo’n 100.000 mensen. De helft kan het personeel niet meer betalen, meldt het DSA. De kosten hiervoor bedragen 300 tot 600 miljoen euro. Daarnaast denkt het DSA dat investeringen zullen opdrogen. De overheid moet van DSA daarom zo’n tweederde mee investeren in startup-financieringen. Dat gaat om zo’n miljard euro.

Invest-NL

De in totaal volgens DSA benodigde 1,6 miljard is gelijk aan het huidige budget van Invest-NL, het investeringsfonds dat onder leiding van voormalig PvdA-voorman Wouter Bos staat en als missie heeft om duurzame technologie te ontwikkelen. De plannen voor dit fonds moeten wat DSA betreft worden herzien, zodat huidige startups gered kunnen worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in