Overslaan en naar de inhoud gaan

Brainport populair bij buitenlandse kenniswerkers

De aantrekkingskracht van het gebied is onder internationale kenniswerkers toegenomen, blijkt uit onderzoek van AcademicTransfer en de Intelligence Group. De regio hoeft volgens de onderzoekers dan ook niet wakker te liggen van een dreigend tekort op de arbeidsmarkt: er kunnen voldoende geschikte kandidaten worden gevonden over de landsgrenzen.
wereld
© Pixabay
Pixabay

Meer buitenlandse kenniswerkers, ondanks vacaturedaling

De komende jaren zal het tekort aan IT-professionals en technici in ons land hard oplopen. Daarom is het belangrijk dat de regio aantrekkelijk wordt of blijft voor buitenlands talent. Uit gegevens van AcademicTransfer en de Intelligence Group blijkt dat werkgevers in de regio Eindhoven in 2012 de aanwas van buitenlands personeel zagen toenemen met 16 procent, terwijl het aantal vacatures in die periode afnam met 18 procent ten opzichte van 2011.

Steeds meer bereid naar Nederland te verhuizen

Het aantal reacties op vacatures in de regio nam in 2012 bovendien toe met 21 procent. “En belangrijker is misschien nog wel dat het arbeidspotentieel enorm is: wereldwijd zijn er 45 miljoen pasafgestudeerde academici en gepromoveerden met een achtergrond in natuurkunde, engineering en IT, die bereid zijn naar Nederland te verhuizen voor hun carrière”, aldus Geert-Jan Waasdorp van de Intelligence Group.

De uitdaging zit hem volgens Waasdorp niet zozeer in de omvang van het gebrek aan talent en vaardigheden in de Brainport-regio, dat globaal maar een kleine hightechregio is. “De uitdaging zit hem meer in het vinden van effectieve manieren om kenniswerkers van over de grens te werven en aan je te verbinden.”

Wervingsactiviteiten uitbreiden, meer samenwerken

Volgens Waasdorp moeten werkgevers uit de Brabantse hightech-regio hun internationale recruitmentactiviteiten uitbreiden en beter samenwerken om aan de zichtbaarheid van de regio te werken. Verder zouden zij talenten-pools op kunnen zetten om talent niet te verspillen, een talenten-hub voor Brainport kunnen creëren, gezamenlijk de belangrijkste strategische gebieden voor internationale wervingsinspanningen bepalen en beter samen kunnen werken met internationale kennisinstituten.

Iran, India, China hofleverancier

Brainport is nu vooral populair onder kenniswerkers uit Iran, India en China. Hofleverancier van buitenlands talent zijn het Indian Institute of Kharagpur, de KU Leuven en de Universiteit van Teheran.

Het volledige onderzoek kan hier worden gedownload.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in