Overslaan en naar de inhoud gaan

Bots krijgen grote rol in visie Microsoft

Satya Nadella voorziet dat intelligentie en contextbewustzijn een integraal onderdeel worden van computers en computing. Hij opende gisteren de tweeënhalf uur durende keynote van Build, de belangrijkste jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Microsoft. De wervelende show bracht niet zoals vorig jaar een hardware-verrassing, toen de Hololens als konijn uit de hoed werd getoverd.
Nadella
© Microsoft
Microsoft

Duidelijk was dat het afgelopen jaar hard gewerkt is aan de invulling van de mogelijkheden van de Hololens, met partners als Nasa, gezondheidsinstellingen en de luchtvaartindustrie.

Integratie van verschillende componenten uit het aanbod is een belangrijk element in de strategie van Microsoft. Digital Ink - een nieuwe manier om met de pen aantekeningen te maken -, Cortana en Bing krijgen in alle Microsoft producten een rol.

Bots moeten natuurlijke taal spreken

Nadella werd haast filosofisch toen hij natuurlijk spraak als gebruikersinterface voor de toekomst schetste. Daarop inspelend introduceerde hij een nieuw begrip: 'Conversions as a platform'. Hij ziet het als grote uitdaging computers natuurlijk taal te leren zodat er een wederzijds 'begrip' ontstaat. Daarvoor moet er veel werk worden gestoken in het begrijpen van de context waarbinnen iets gebeurt of wordt gezegd. Bots - programmaatjes die in natuurlijke taal communiceren en zaken in gang zetten - spelen daarbij een grote rol. Bijvoorbeeld een reserveringsbot op een hotelsite of bots op die op een sociaal netwerk bezoekers in staat stellen eenvoudig een pizza samen te stellen en te laten bezorgen.

Microsoft biedt ontwikkelaars een 'bot framework' aan, een set met cognitieve services die het toepassen van computer vision en natuurlijke taal makkelijk maakt bij het creëren van nieuwe bots. De Cortana Intelligence Suite vormt de basis van deze slimme toepassingen. Ontwikkelaars krijgen 22 application programming interfaces (api's) tot hun beschikking waarmee Microsoft toegang geeft tot de opgebouwde kennis en expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in