Overslaan en naar de inhoud gaan

Boetes om gesjoemel met kennismigranten

De Inspectie SZW en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) treden stevig op tegen werkgevers die de regels van de kennismigrantenregeling overtreden. Bij controles zijn diverse bedrijven tegen de lamp gelopen waar onterecht kennismigranten op de loonlijst stonden.
mobiel werken
© Pixabay
Pixabay

Er zijn boetes uitgedeeld en van een aantal partijen zijn speciale vergunningen ingetrokken, evenals de verblijfsvergunningen van de migranten.

De inspecteurs kwamen tijdens het onderzoek opmerkelijke praktijken tegen. Bij sommige bedrijven werd amper echt gewerkt. Zo verstuurde een ondernemer in vijf jaar tijd slechts tien facturen en kon hij niet de namen van zijn vijf klanten noemen.

Ook zagen inspecteurs geregeld omzetten die met moeite de loonkosten konden dekken. Over de precieze motieven van de overtreders wilde een woordvoerster van de Inspectie SZW geen uitspraken doen.

Ook IT-bedrijven?

In totaal zijn er 24 bedrijven gecontroleerd omdat de IND aanwijzingen had dat daar mogelijk iets niet deugde. Acht werkgevers zijn beboet omdat er echt misstanden zijn geconstateerd. Bij elkaar ging het om 65.000 euro. Volgend jaar moeten er meer van dit soort inspecties plaatsvinden.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat desgevraagd weten 'geen details te kunnen geven over welke sectoren of welke bedrijven zijn beboet'. Wel laat hij weten dat er veel IT-bedrijven gebruik maken van kenniswerkers. Bij Booking.com in Amsterdam alleen al werken er zo'n 100 verschillende nationaliteiten. Ook veel webshops maken gebruik van kenniswerkers. Daarnaast zijn er veel buitenlandse IT-studenten die na hun studie in Nederland blijven hangen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in