Management

Branche
alphabet

Boete EU drukt winst moederbedrijf Google

Alphabets omzet en winst stegen flink maar boete hakt erin.

24 juli 2018

Alphabets omzet en winst stegen flink maar boete hakt erin.

Google-moederbedrijf Alphabet heeft het afgelopen kwartaal door de boete van 4,34 miljard euro van de Europese Commissie minder winst behaald dan een jaar eerder. De technologiereus zag zijn omzet echter flink stijgen.

Vorige week kreeg Alphabet van Brussel te horen dat het fors in de buidel moet tasten vanwege oneerlijke concurrentie door zijn mobiele besturingssysteem Android. Ook moet het bedrijf zijn contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herzien, eist de Europese Commissie. Google liet al weten in beroep te gaan tegen de boete, maar verwerkte de boete toch alvast in de tweedekwartaalcijfers.

Verwachtingen overtroffen

De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op een kleine 3,2 miljard dollar tegenover ruim 3,5 miljard dollar een jaar eerder. Exclusief de boete van omgerekend iets meer dan 5 miljard dollar werden de verwachtingen van analisten echter ruimschoots overtroffen. Dat gold ook voor de omzet die met 26 procent steeg naar 32,7 miljard dollar.

Google kan terugkijken op een sterke periode. Het zoek- en advertentiebedrijf verdiende ondanks de strengere privacywetgeving in Europa die in mei inging flink meer aan advertenties op mobiele apparaten. Ook werd 37 procent meer verdiend aan clouddiensten, die daarmee 4,4 miljard dollar in het laatje brachten.

Alphabet deed het goed in de nabeurshandel in New York en kan dinsdag als de beurzen weer opengaan een recordniveau bereiken. Ook andere technologiebedrijven profiteerden van de Google-meevaller. Facebook, Netflix, Amazon en Apple gingen ook omhoog na de cijfers van de branchegenoot.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.