Management

Zakelijke software

Boekhoudsoftware vaak onvolledig

7 maart 2014

Dat constateert onderzoeksbureau GBNED naar aanleiding van de publicatie van zijn Gids Boekhoudsoftware 2014. GBNED constateert een zevental veelvoorkomende lacunes. De meest opmerkelijke is wellicht dat zo’n 60 procent van de pakketten de Werkkostenregeling (WKR) nog niet ondersteunt. Het gebruik van de Werkkostenregeling, die zowel de salarisadministratie als boekhouding als bron heeft, wordt in 2015 verplicht. Ondersteuning daarvan in het boekhoudpakket is dus zeker een punt om rekening mee te houden, stelt GBNED.

Veel leveranciers laten ook steken vallen bij het ondersteunen van standaarden en functionaliteiten die het leven veraangenamen door elektronische communicatie met bijvoorbeeld Belastingdienst en Kamers van Koophandel mogelijk te maken. Zo’n 70 procent van de boekhoudsoftware ondersteunt bijvoorbeeld de ‘eXtensible Business Reporting Language’ (XBRL) slechts in zeer beperkte mate. Een kwart van de boekhoudpakketten voor middelgrote bedrijven biedt niet eens elektronische BTW-aangifte en ICP-opgave, waardoor bedrijven dat handmatig moeten doen of via een apart aan te schaffen pakket.

Opmerkelijk is ook dat veel leveranciers achterlopen bij het up-to-date houden van het XML Auditfile Financieel (XAF), dat is bedoeld om zo efficiënt mogelijk gegevens uit te wisselen. Bijvoorbeeld vanuit boekhoudsoftware naar rapportagesoftware bij de accountant om een jaarrekening samen te stellen. De XAF is ook ingezet door de Belastingdienst om, deels, geautomatiseerd een boekhouding te controleren. De meeste pakketten ondersteunen deze functionaliteit wel, maar 45 procent heeft de laatste versie van XAF nog niet geïmplementeerd, hoewel deze versie 3.1 al weer enkele jaren de standaard is.

Meer details over de verschillende pakketten die GBNED heeft geïnventariseerd zijn te vinden in de gratis te downloaden Gids boekhoudsoftware 2014 (zie www.gbned.nl).

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!