Management

Zakelijke software
boos

Boekhoudsoftware laat te wensen over

© Shutterstock
28 mei 2015

 

GBNED inventariseerde de functionaliteit van boekhoudsoftware in een drietal categorieën:

 • Software voor de zzp’er en het kleinbedrijf, geschikt voor één tot vijf gebruikers tegelijk.
 • Software voor middelgrote bedrijven, met vijf tot vijftig gebruikers tegelijkertijd.
 • Software voor grote bedrijven met meer dan vijftig gebruikers tegelijkertijd.

Meest algemene lacune is het ontbreken van certificering of een keurmerk. Bij slechts 10 procent van de pakketten heeft de leverancier zijn software laten voorzien van zo’n kwaliteits-keurmerk.

Ook data-analyse is een ondergeschoven kindje,constateert GBNED. Volgens het onderzoeksbureau een gemiste kans: de leveranciers laten daarmee een kans liggen om hun klanten te helpen hun administratie ter verbeteren. “Zelf controlerende boekhoudsoftware kan zorgen voor meer betrouwbare administraties en minder (accountants-)controles achteraf”, aldus GBNED.

 

UBL-ondersteuning geen gemeengoed

Elektronische afhandeling van het facturatieproces volgens de Universal Business Language-standaard – die ook door de Nederlandse overheid ondersteund wordt – is ook nog geen vanzelfsprekendheid. Inmiddels ondersteunt 40 procent van de boekhoudsoftware UBL bij uitgaande facturen en dat percentage zal in 2015 verder oplopen. 95 procent van de boekhoudsoftware ondersteunt namelijk al PDF als formaat, en met dat als vertrekpunt is ondersteuning van UBL betrekkelijk eenvoudig te realiseren. De echte winst is echter te behalen bij elektronische verwerking van binnenkomende facturen; daarbij zorgt UBL voor een directe lastenvermindering. 35 procent van de boekhoudsoftware ondersteunt UBL – al dan niet in combinatie met aanvullende software bij binnenkomende facturen.

 

Andere conclusies van GBNED zijn:

 • Meer dan 50 procent van de boekhoudsoftware voor zpp en klein MKB biedt niet de mogelijkheid om elektronisch BTW-aangifte en ICP-opgave te doen; vooral de ICP-opgave kan nogal arbeidsintensief zijn. Bij boekhoudsoftware voor middelgroot MKB ontbreken genoemde functies bij 25 procent van de aangeboden software en bij boekhoudsoftware voor grote bedrijven ontbreken deze functies bij 40 procent van de aangeboden software.
 • Zo’n 20 procent van de boekhoudsoftware voor zzp en klein MKB biedt niet de mogelijkheid een betalingsherinnering c.q. aanmaning aan te maken en te versturen.
 • Zo’n 35 procent van de boekhoudsoftware voor zzp en klein MKB biedt niet de mogelijkheid een recente versie van de Auditfile te vervaardigen; zo’n bestand wordt gebruikt als controlemiddel door de Belastingdienst, maar ook door accountants- en administratiekantoren om gegevens uit de financiële administratie te ontlenen voor hun samenstel- en controlewerkzaamheden. 30 procent van de boekhoudsoftware voor middelgroot MKB lijdt aan hetzelfde euvel.
 • Een vaste activa-administratie, nodig om verplichte afschrijvingen te berekenen en te boeken, ontbreekt bij zo’n 25 procent van de boekhoudsoftware voor zzp en klein MKB.
 • Ruim 70 procent van de boekhoudpakketten voor zzp’ers en kleinbedrijven bieden geen automatische bankkoppeling. Een omissie die overigens niet alleen te wijten is aan de leveranciers, stelt GBNED. Banken hebben voor de ‘automatische bankkoppeling’ geen uniforme oplossing. Banken bepalen daarnaast zelf met welke leveranciers van boekhoudsoftware zij in zee gaan. Voor lang niet alle leveranciers van boekhoudsoftware is het even eenvoudig met de juiste contactpersoon c.q. afdeling bij de betreffende banken in contact te komen om de mogelijkheid voor een automatische bankkoppeling te bespreken, laat staan te realiseren. De houding van de banken zet hierdoor een aantal spelers van boekhoudsoftware op achterstand, aldus GBNED.
 • Bij boekhoudsoftware voor middelgroot MKB ontbreekt in 35 procent van de gevallen een consolidatiefunctie, 30 procent kent geen verplichtingenregistratie en bij 55 procent ontbreekt het opstellen van een liquiditeitsplanning.

 

De Gids boekhoudsoftware 2015 is gratis op te vragen bij GBNED, via de website www.softwarepakket.nl.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!