Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeing voert software-update uit op 737 MAX

Boeing zal de komende weken een software-update gaan uitvoeren op toestellen van het type 737 MAX-8. Dat bevestigde de vliegtuigmaker, nadat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA meldde dat het tegen april ontwerpwijzigingen in het gewraakte toestel van Boeing zou verplichten.
vliegtuig
© Boeing
Boeing

In vijf maanden tijd was de Boeing 737 MAX-8 betrokken bij twee vliegtuigrampen. Afgelopen weekend stortte een toestel van Ethiopian Airlines neer waarbij alle 157 inzittenden om het leven kwamen. Eind vorig jaar gebeurde in Indonesië hetzelfde met een toestel van Lion Air waarbij 189 mensen aan boord van het vliegtuig het leven lieten.

'Nog veiliger maken'

Boeing verwees in de melding van de software-update niet naar de recentste crash. De ramp met het Lion Air-toestel was al reden geweest voor het bedrijf om aanpassingen door te voeren aan het vliegtuig. "Om een veilig vliegtuig nog veiliger te maken", aldus Boeing.

Ondertussen groeit de weerstand tegen het gebruik van het toestel. Hielden eerder al Chinese, Indonesische en Ethiopische luchtvaartmaatschappijen de Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond, nu heeft Singapore besloten vluchten met de Boeing tijdelijke te schrappen. Het verbod heeft onder meer impact op de vluchtschema's van SilkAir, dochtermaatschappij van Singapore Airlines, China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines en Lion Air.

Verder maakte ook Aeromexico bekend voorlopig niet met het toestel te vliegen. Die beslissing werd eerder ook door het Braziliaanse Gol, Cayman Airways van de Kaaimaneilanden en het Argentijnse Aerolineas Argentinas genomen.

Wel/niet wachten op onderzoek

Volgens de internationale luchtvaartassociatie IATA, dat wereldwijd circa 260 maatschappijen vertegenwoordigd, is het wachten op de onderzoeksresultaten vanuit Ethiopië, voordat er conclusies kunnen worden getrokken. De IATA nam kennis van de beslissing van luchtvaartautoriteiten in China, Indonesië en Singapore om voorlopig niet met de gewraakte toestellen te vliegen.

Verder heeft Lion Air nu de bestelling opgeschort van vier exemplaren van het gewraakte Boeing-type 737 MAX. De Indonesische luchtvaartmaatschappij van wie in oktober een toestel van dat type is neergestort, reageert hiermee op de Ethiopische crash. Lion Air is een van de grootste afnemers van het toestel. Het zou dit jaar nog vier 737 MAX-toestellen geleverd krijgen. De maatschappij voert nu gesprekken met Boeing over het leveringsschema.

Woede over aangepaste pilotenrichtlijn

De relatie tussen Boeing en Lion Air is gespannen sinds de ramp in oktober. Mede-oprichter Rusdi Kirana van Lion Air zei eind vorig jaar al dat hij van plan was om voor 22 miljard dollar aan bestellingen bij Boeing te annuleren uit woede over de reactie van de Amerikanen na de crash met het toestel van Lion Air. Boeing kwam na de crash met een aangepaste richtlijn voor piloten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in