Overslaan en naar de inhoud gaan

Bluetooth-systeem volgt kinderen op de voet

Volwassenen en kinderen die met het systeem hebben geëxperimenteerd vinden niet dat ze daarmee te veel controle op anderen uitoefenen. Ze vinden het integendeel efficiënt en geruststellend.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De systemen SchoolAware en FamilyAware zijn ontwikkeld door Vassilis Javed Khan, die er woensdag op is gepromoveerd aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven. Khan is nu bezig met het ontwikkelen van KidzFrame, een systeem voor ouders met kinderen op het kinderdagverblijf. Met KidzFrame kunnen de begeleiders van het dagverblijf foto's en berichten versturen aan de ouders, die op hun beurt kunnen volgen waar hun kind op dat moment is.

SchoolAware bestaat uit een computer met Bluetooth in de klas. Kinderen wier ouders aan het systeem meedoen, krijgen een Bluetooth-ontvanger. Zodoende kunnen ouders zien of hun kind in de klas is en wat hij aan het doen is. Volgens Khan en de twintig ouderparen met wie hij experimenteerde maakt dat gesprekken met de kinderen 's avonds thuis eenvoudiger. “Ze kunnen bijvoorbeeld vragen hoe het ging met de rekentoets of waarom het kind in de pauze niet buiten ging spelen.”

FamilyAware werkt via draadloos internet ofwel WiFi. Deelnemers voeren een bestand in met plaats- en activiteitenaanduidingen. Via de mobiele telefoon of een pc is dan te zien waar iemand is. Khan ontwikkelde ook een applicatie die gekoppeld is aan een Outlook-agenda, zodat ook zichtbaar wordt wat iemand op een bepaald moment op een bepaalde plek doet. Zelfs is te volgen of een deelnemer de computermuis beweegt. “Zodat je weet of je vrouw achter haar pc zit en dus een e-mailtje snel zal lezen. Of dat je haar beter even kan bellen, aangezien ze aan het lunchen is”, licht Khan toe.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in