Overslaan en naar de inhoud gaan

Blockchain games zijn met spectaculaire opmars bezig

Blockchain games zijn opeens erg populair onder game-ontwikkelaars. Bij een derde van alle pitches bij risico-investeerders in gaming-startersbedrijven speelt blockchain een rol. Een jaar geleden bestond dat fenomeen nog eigenlijk niet.
gamer
© Shutterstock
Shutterstock

De risico-investeerders zien er ook wel brood in. In het eerste kwartaal werd maar liefst 1,2 miljard dollar aan 'seed capital' verstrekt aan startersbedrijven die zo'n blockchain game verder willen ontwikkelen, blijkt uit een analyse van investeringsbank Drake Star Partners waarover Venturebeat schrijft.

Bij een blockchain game kunnen de spelers bijvoorbeeld zelf spelonderdelen ontwikkelen en de non fungible token (NFT's) - zeg maar de eigendomsrechten daarop - verhandelen in het spel via een blockchain. De blockchain games vormen een categorie waarover nogal wat controverse is ontstaan de afgelopen maanden, zo bleek onder meer uit een paneldiscussie tijdens de GamesBeat Summit 2022 vorige week.

Bij NTF's wordt vaak alleen gedacht aan Bored Apes of het idee van een eigendomscertificaat op een JPEG stelde gamedeveloper David Kim van Wax Studios. "Dat is slechts één van de toepassingen van een NFT. Eigenlijk is een NFT een opslageenheid voor data op een blockchain. Die data kunnen over van alles gaan en gebruikt worden voor allerlei dingen, net zoals dat voor data in het algemeen geldt. Blockchain is alleen de ledger (grootboek) waar alle data worden verzameld en toegankelijk gemaakt."

De inzet van de blockchain opent een reeks aan mogelijkheden die in de meer traditionele games niet mogelijk zijn vanwege hun gecentraliseerde karakter en controlemechanisme. Blockchain games worden dan ook gezien als onderdeel van de Web3-ontwikkeling waar data gedecentraliseerd wordt opgeslagen en waar iedereen toegang toe heeft.

Er is verdeeldheid

Rami Ismail, een onafhankelijk game developer met vijftien jaar ervaring, is niet gelijk zo gecharmeerd van blockchain games. Hij vindt juist dat er onvoldoende waarborgen zijn voor de betrouwbaarheid van data in een gedecentraliseerde database. "Net als bij elke applicatie heb je enige vorm van autoriteit nodig, iemand die kan modereren, die er garant voor kan staan dat het veilig is, de juridische aspecten kan overzien en de economische en financiële zaken kan regelen." Ismail is niet principieel tegen blockchain en verwacht dat interessante toepassingen in de toekomst mogelijk zijn, maar denkt dat we er nu nog niet zijn.

Uit de voorstellen die bij de venturecapitalbedrijven binnenkomen, blijkt dat startende ondernemers in de gamewereld in ieder geval die mening van Ismail niet delen. Uit een rondgang van Venturebeat bij verschillende risico-investeerder bleek het aanbod aan pitches voor blockchain games overweldigend. Sommigen hadden het over 90% van de financieringsverzoeken die gerelateerd zijn aan blockchain games en een VC vertelde zelfs dat er vorig jaar slecht één aanvrager was geweest met een project dat géén relatie had met een blockchain.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in