Loopbaan

Carriere

Blauwdruk Microsoft-certificaten

7 maart 2014

De zogenoemde Blauwdruk laat zien welke certificaten van Microsoft aansluiten bij welke kerntaak van een ICT-opleiding, uitgaande van de meest recente certificeringen en kwalificatiedossiers voor het mbo. Het is voor de tweede keer dat dit gebeurt.

“Het bijzondere bij het maken van deze hernieuwde Blauwdruk was dat we, na intensief overleg en uitgebreide discussie, bij bepaalde werkprocessen binnen de kerntaken kwamen tot het predicaat ‘excellent’. Dit houdt in dat het desbetreffende Microsoft-onderdeel weliswaar de kennis en kunde binnen de kerntaak overstijgt, maar dat het een perfecte opstap is naar een relevante vervolgstudie”, licht Joep Swagemakers van ECABO toe.

De Blauwdruk heeft volgens Swagemakers een belangrijke meerwaarde voor P&O-functionarissen. “Voor werkgevers is het goed om te weten wat een diploma waard is. Waarschijnlijk zijn zij bekend en vertrouwd met certificaten van de ICT-branche en zoeken zij daarom gericht naar ICT’ers met deze certificaten. Het is voor hen vaak onduidelijk in welke mate onderdelen hiervan al aan bod zijn gekomen binnen mbo-ICT-opleidingen.”

Uit een tevredenheidsonderzoek van het Microsoft Certified Professional-programma blijkt dat 91 procent van de personeelsmanagers de certificering van de werknemer als criterium ziet bij het inhuren van personeel. Maar de Blauwdruk is ook gemaakt voor curriculumbouwers bij de opleiders en jonge IT-professionals en studenten.

ECABO vergelijkt niet alleen de certificeringen van Microsoft met de reguliere mbo-ICT-opleidingen, maar ook die van Novell, Cisco, Oracle en Citrix in een matrix waar de onderdelen van de inhoud van het mbo-ICT-diploma worden afgezet tegen de onderdelen van ICT-certificeringen.

21 organisaties ondertekenden in november 2013 een convenant om de competenties van ICT-professionals beter in kaart te brengen. Zij gaan het Europese e-Competence Framework (e-CF) gebruiken bij werving en selectie van nieuwe medewerkers, assessments of inhuur van ICT-professionals en bij het opleiden van eigen medewerkers.

Tineke Netelenbos, de voorzitter van het programma Digivaardig & Digiveilig ziet het convenant als wapen in de strijd tegen een groeiend tekort aan ICT-professionals. Onder meer IBM, Capgemini, Havenbedrijf Rotterdam, Randstad, Ngi, NGN, verschillende hogescholen en ECABO zetten hun handtekening onder het convenant.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!