Overslaan en naar de inhoud gaan

BlackBerry stopt met smartphones maken

CEO John Chen heeft het besluit genomen na opnieuw tegenvallende cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar van BlackBerry. Het bedrijf meldde gisteren een daling van de omzet van meer dan 30 procent tot 334 miljoen dollar. Het verlies bedraagt 372 miljoen dollar terwijl vorig jaar in het vergelijkbare kwartaal nog 51 miljoen winst werd gemaakt.
BlackBerry Curve 9360
© BlackBerry
BlackBerry

Aangekondigde dood

De stap komt niet onverwacht. Chen had eerder al aangegeven dat wanneer hij er niet in slaagde de hardwaretak van het bedrijf winstgevend te maken, hij deze zou sluiten. Nu komt een eind aan de eigenwijze invulling van het smartphoneconcept door BlackBerry. De aanvankelijk wat als saai beoordeelde zakelijke toestellen, werden tien jaar geleden opeens populair onder de jeugd vanwege de mogelijkheid te 'pingen', een manier om zonder extra kosten berichten te versturen. Het Qwerty-toetsenbord van de BlackBerry bleek ook heel goed vormgegeven voor het invoeren van teksten. Maar uiteindelijk legde de vormgeving het af tegen die van Apple, Samsung en andere hardwareproducenten.

Software-activiteiten draaien goed

BlackBerry maakt voor het versturen van berichten altijd gebruik van een eigen infrastructuur, waardoor het bedrijf ook een veel grotere veiligheid kan garanderen dan de leveranciers van smartphones die de berichten gewoon over internet versturen. Daar ligt volgens Chen nu dan ook de toekomst voor BlackBerry: "Onze financiële basis is sterk en onze focus op software werpt vruchten af. In het tweede kwartaal hebben we de omzet uit software meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. We behaalde daarop de grootste brutomarge in de geschiedenis van het bedrijf."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in