Bijna voltooid Windows 7 krijgt XP-modus

1 mei 2009

De RC van Windows 7 is, als alles volgens plan is verlopen, op Koninginnedag al beschikbaar gekomen voor leden van het Microsoft Developers Network (MSDN) en abonnees van Technet. Het is de laatste grote testversie voordat Microsoft het aandurft Windows 7 op de markt te brengen.

In het officiële Windows-blog van Microsoft meldde woordvoerder Brandon LeBlanc dat het grote publiek vanaf dinsdag 5 mei met de bijna-afgeronde software kan kennismaken. Vorige week was de vermoedelijke RC (‘build 7100’) al uitgelekt via diverse netwerken voor bestandsuitwisseling.

De bètaversie kon maar een maand worden gedownload. Microsoft liet de aanvankelijke limiet van 2,5 miljoen downloads later vallen. LeBlanc liet in zijn blog in het midden of voor de RC-versie ook dergelijke beperkingen gelden.

Volgens LeBlanc heeft Microsoft zeer veel reacties van gebruikers van de bètaversie ontvangen. Op zijn piek kwam een week lang iedere vijftien seconden een feedbackrapport binnen. De gebruikerservaringen stelden Microsoft in staat ‘bugs’ te verhelpen en allerlei onderdelen van Windows 7 te verbeteren. LeBlanc noemt de taakbalk, de bediening met aanraakschermen, de mediaspeler en Aero Peek, dat het bureaublad onder openstaande vensters tijdelijk zichtbaar maakt.

Microsoft kondigde verder aan dat het speciaal voor kleine bedrijven Windows 7 optuigt met een Windows XP-modus (XPM). Deze compatibiliteitsvoorziening is gebaseerd op de virtualisatietechniek Virtual PC, die Microsoft in 2003 in huis haalde met de overname van Connectix. Kleine bedrijven hebben doorgaans geen toegang tot MED-V, de centraal beheerde virtualisatieomgeving van Microsoft. MED-V vereist een Software Assurance-abonnement en de aanschaf van het Microsoft Desktop Optimization Pack.

Windows 7-gebruikers kunnen met XPM rechtstreeks vanaf het bureaublad XP-programma’s draaien, doordat de applicaties zowel naar Windows 7 als naar de virtuele XP-machine worden gepubliceerd. Het openen van de virtuele XP-omgeving in een aparte, tweede Windows-desktop is niet nodig. Dat kan erg handig zijn voor bedrijven die voorlopig een oudere versie van bijvoorbeeld Internet Explorer willen blijven gebruiken naast nieuwe applicaties die alleen werken onder Windows 7 of Vista.

Analisten zien als bezwaar tegen XPM dat bedrijven twee versies van Windows moeten blijven updaten en beveiligen. Dat kan tot hogere supportkosten leiden. Bovendien is Microsoft niet van plan zijn eigen ondersteuning van Windows XP verder te rekken. XPM kan ook als neveneffect hebben dat bedrijven het compatibel maken van applicaties verder voor zich uit schuiven.

XPM wordt geleverd met een complete licentie op Windows XP Service Pack 3. Daardoor hoeven Windows 7-gebruikers geen extra licentie te kopen om oudere applicaties te kunnen draaien. De uitbreiding komt als gratis download beschikbaar bij Windows 7 Professional, Ultimate en Enterprise, de drie duurste versies. In het Windows-blog voor bedrijven kondigt Microsoft-woordvoerder Scott Woodgate aan dat de bètaversie van XPM ‘spoedig’ zal verschijnen.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!