Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 2 procent minder WW-uitkeringen voor IT'ers

Het aantal werklozen in Nederland is in november opnieuw gedaald, en ook het aantal WW-uitkeringen voor IT'ers nam in deze maand af. Vorige maand liepen er 5.956 WW-uitkeringen voor mensen met een IT-beroep, 1,8 procent minder dan in oktober. Volgens het UWV heeft de daling in het aantal werklozen mogelijk te maken met de steunmaatregelen van de overheid waarmee veel werknemers hun personeel in dienst kunnen houden.
Laptop
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Niet alleen het aantal lopende WW-uitkeringen voor IT'ers daalde in november, ook de instroom is lager dan in oktober, blijkt uit cijfers van het UWV. In november werden 511 nieuwe uitkeringen aan IT'ers verstrekt, tegenover 821 in oktober. In de eerste elf maanden van 2020 werden in totaal 7.798 nieuwe uitkeringen uitgegeven, 25,5 procent meer dan in 2019. Maar liefst 4.661 van die nieuwe uitkeringen waren voor IT'ers tussen de 27 en 50 jaar oud. Dat zijn er flink meer dan voor 50-plussers (1.931) en mensen jonger dan 27 jaar (1.205).

Hoewel er dus sprake is van een daling, is het totaal aantal WW-uitkeringen voor IT'ers nog wel flink hoger dan vorig jaar. In november 2019 liepen er namelijk 5.276 uitkeringen voor deze beroepsklasse, 12,9 procent minder dan nu. De meeste uitkeringen -3.095 stuks - waren vorige maand voor IT'ers tussen de 27 en 50 jaar. Dat zijn er ruim 600 meer dan voor 50-plussers. 

Uitstroom lager

Opvallend is wel dat de uitstroom in november iets lager is dan in oktober. In totaal werden in november 720 uitkeringen stopgezet, tegenover 848 in oktober. Daarmee komt het totaal aantal beëindigde uitkeringen tussen januari en november 2020 uit op 7.762, 9 procent meer dan in dezelfde maanden in 2019. 

De meeste uitkeringen worden echter niet beëindigd vanwege werkhervatting. Dat geldt voor slechts 2.035 uitkeringen in 2020, 16,3 procent minder dan in 2019. Veel meer IT'ers verlaten de WW omdat de maximale duur bereikt is. In 2020 zijn tot nu toe 3.160 uitkeringen voor IT'ers om die reden stopgezet, 9,4 procent meer dan vorig jaar. 

Steunmaatregelen helpen

Niet alleen het aantal WW-uitkeringen voor IT'ers is in november gedaald, maar in vrijwel alle beroepen is sprake van een lichte daling. In totaal verstrekte het UWV eind november 276.400 lopende WW-uitkeringen, 1.900 minder dan in oktober. Die daling is opvallend, omdat er vorige maand al wel sprake was van een gedeeltelijke lockdown. Dat het aantal uitkeringen toch daalt, komt volgens het UWV mogelijk doordat veel werkgevers met de steunmaatregelen van de overheid hun personeel vaak in dienst kunnen houden. 

De ICT-markt profiteert bovendien van een hoge vraag, waardoor veel beroepen in deze sector een goede baankans geven. Het UWV benoemde eerder deze week functies als security-specialist, testers, beheerders en ontwikkelaars als een aantal van de meest kansrijke beroepen. 

Uit cijfers van Yacht blijkt bovendien dat de werkgelegenheid voor IT'ers weer beter wordt. Zeker business intelligence-consultants konden de afgelopen tijd op een flinke stijging (+59%) in het aantal vacatures rekenen. "Focus op data en BI, in zowel profit als non-profit organisaties, maakt dat we rollen in data science, data engineering en business intelligence steeds vaker terug zullen zien onder de sterkste groeiers", aldus de detacheerder.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in