Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bijna 1 op 10 gamende jongens is gameverslaafd'

Bij meiden van die leeftijd speelt dit veel minder. Nog geen 1 procent van de gamende meisjes vertoont verslavingskenmerken. Van den Eijnden presenteert haar cijfers vanmiddag op het symposium ‘Preventie van problematisch gamen: The next level’ van het Trimbos-instituut.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De Utrechtse onderzoeker verzamelde begin dit jaar gegevens over het gamegedrag van bijna 2000 jongeren. Uit de bijeengebrachte cijfers blijkt dat nagenoeg alle jongens tussen de 12 en 15 jaar wel eens gamen: 95% van de jongens geeft aan te gamen, tegenover 75% van de meisjes. Alle apparaten waarop gegamed kan worden zijn meegeteld: van de smartphone tot de console.

Ruim 4 uur per dag

Ook in het aantal uur dat er besteed wordt aan gamen is een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes. Waar de meiden gemiddeld 4,5 uur in de week in de weer zijn met gamen, zijn de jongens hier gemiddeld 16 uur in de week aan kwijt. " Jongens die voldoen aan de criteria van gameverslaving gamen nog heel wat meer uren. Gemiddeld zo'n 29 uur in de week. Dat is dus ruim 4 uur per dag”, licht Van den Eijnden toe op de site van de Universiteit van Utrecht.

Negen criteria

Zij benadrukt dat niet iedereen die 4 uur per dag gamet een verslaafde is. In 2013 heeft het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen, DSM 5, een eerste aanzet gegeven om gameverslaving te herkennen. Onder de noemer Internet Gaming Disorder worden negen criteria opgesomd. Voldoet een persoon aan vijf van deze negen kenmerken, dan zou er sprake zijn van de zogenoemde stoornis. “Aan de hand van die criteria vroegen wij de jongeren bijvoorbeeld of ze wel eens ruzie met anderen krijgen door hun gamegedrag en of ze de tijd die ze aan gamen besteden verborgen houden voor anderen.”

Twee risicogroepen

Volgens Van den Eijnden zijn er twee groepen jongens die meer risico lopen op gameverslaving. “Dat zijn jongens die last hebben van concentratieproblemen, denk aan ADHD. En jongens die aangeven het moeilijk te vinden om goede vrienden te krijgen.” Van den Eijnden wijst erop dat die laatste groep een extra probleem heeft. “Deze jongens raken door hun gameverslaving alleen maar meer sociaal geïsoleerd.”

Het Trimbos-instituut lanceert vandaag een website die ouders informeert over gamegedrag van jongeren. Op hoepakjijdataan.nl staan adviezen voor hen om het problematisch gamen van hun kinderen te onderkennen en in te perken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in