Innovatie & Strategie

Analytics
McDonald's (screen)

Big Mac gaat voor Big Data

Fastfood-keten McDonald's doet miljoenenovername voor AI.

© McDonald's
26 maart 2019

Fastfood-keten McDonald's doet miljoenenovername voor AI.

McDonald's neemt een AI-bedrijf over om diens technologie in te zetten voor slimmere menuschermen die afhankelijk van onder meer het weer, de tijd en verkeerssituaties andere opties laten zien aan klanten. Denk aan ijsjes als het heet is en prominentere ontbijtopties in de ochtend.

De Amerikaanse hamburgerketen neemt het Israëlische bedrijf Dynamic Yield over, dat gespecialiseerd is in dit soort toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI). Volgens inschattingen op basis van een recente financieringsronde heeft die firma een waarde van enkele honderden miljoenen dollars. Insiders stellen nu dat McDonald's nu meer dan 300 miljoen dollar neertelt voor deze overname, meldt persbureau Reuters.

Van IKEA naar fastfood

Dynamic Yield werkt ook al samen met onder meer IKEA en heeft kantoren in New York en Tel Aviv. De nu door de Big Mac-maker aangekochte AI-technologie moet dit jaar in de Verenigde Staten in gebruik worden genomen bij menuschermen in onder meer drive in's. Daarna komen andere belangrijke markten aan de beurt. Of Nederlandse drive-in's ook dynamische menukaarten krijgen is onduidelijk.

De AI-aankoop nu is de grootste overname door McDonald's sinds 1999 (toen het restaurantketen Boston Market overname), schrijft Wired. CEO Steve Easterbrook vertelt in een interview met dat techmagazine dat de koop van Dynamic Yield niet het begin is van de digitale transformatie van McDonald's maar de catalysator die voor verdere ontwikkeling zorgt. De fastfoodketen had namelijk al flink wat technologie en data in huis, maar had dat nog niet goed met elkaar verbonden, aldus Easterbrook. "Hoe ga je van mass marketing over naar mass personalization? Om dat te doen, moet je echt de data in dat ecosysteem ontsluiten op een manier die nuttig is voor een klant."

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.