Overslaan en naar de inhoud gaan

'Big data en privacy maken emancipatie van ICT-organisatie noodzakelijk'

Van Alphen luchtte zijn hart tijdens een bijeenkomst van CIONET Nederland, het kennisplatform van Chief Information Officers. De convergentie van telecommunicatie, IT, media en de creatieve industrie integratie heeft, volgens hem, al de eerste aanzet gegeven voor een veranderende ICT-organisatie. Echter, zo stelde Van Alphen, de noodzaak tot verandering én de snelheid waarmee dat moet plaatsvinden, is door recente ontwikkelingen groter geworden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

“Wij signaleren dat bij onze leden. Zij hebben al te maken met onder andere de toenemende ICT-afhankelijkheid van organisaties en burgers, het groeiende belang van goede ICT-security en de noodzaak om tot geïntegreerde mobiele diensten te komen. De afgelopen tijd is daar het vraagstuk van Big Data-ontginning en hoe er met specifieke data, zoals persoonsgegevens, moet worden omgegaan. Het stelt nieuwe eisen aan organisaties in het algemeen en de ICT-organisaties in het bijzonder”, stelt Van Alphen.

Niet overlaten aan Apple en Google

Het onderwerp ‘Big Data’ staat volop in de belangstelling, zowel bij de overheid als het bedrijfsleven. Voor het bedrijfsleven hebben gegevens afkomstig van burgers een potentieel hoge commerciële waarde. De overheid ziet de toepassing van die data echter met name als manier om de dienstverlening naar de burger te optimaliseren. In het verlengde daarvan, legt de overheid de regie over de data bij de gebruiker/burger, iets dat in het bedrijfsleven niet als vanzelfsprekend wordt ervaren. BTG-voorzitter Jan van Alphen pleit daarom voor meer publiek-private samenwerking. De tijd dringt, zo stelt hij: “Diverse marktpartijen, zoals Apple en Google, zijn nu eigen initiatieven op dit gebied aan het ontwikkelen. Dit leidt tot versnippering en daarmee kan het ook belemmerend werken voor innovatie. BTG ziet hier de noodzaak – en kansen - voor publiek-private samenwerkingen waarmee zowel innovatie als standaardisatie wordt geborgd.”


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in