Beheer

Security

Beveiliging: Leverancierstrouw ligt hoog

29 februari 2016

Antivirus is keus voor lange termijn

Intel Security, eigenaar van de McAfee-productlijn, wordt ingeschakeld door ruim een derde van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 werknemers of meer. Daarmee is het met enige voorsprong de meest gekozen partij binnen dit segment.

De verhoudingen in de top 4 zijn in de ­afgelopen vijf jaar niet veel veranderd. In vergelijking tot de situatie zoals Computer Profile die zag in 2011, zijn de grootste vier partijen niet meer dan een paar procent gegroeid of gedaald. ESET en Sophos hebben de laatste jaren wat terrein gewonnen.

Publieke sector maakt afwijkende keuzes

Als wordt gekeken naar het totaal aantal werkplekken dat wordt beschermd door antivirussoftware, verschilt het beeld enigszins van de verdeling naar aantallen klanten. Maar de verschillen zijn het grootst als opgesplitst wordt naar branche. Met name de publieke sector valt op. Daar is Intel Security naar beveiligde werkplekken gerekend maar nipt marktleider, en Sophos steekt Symantec in dit segment voorbij. Trend Micro scoort goed bij de middelgrote bedrijven – waar Sophos niet gekocht wordt – en evenaart daar Symantec in aantal beschermde werkplekken.

 

Veeam rukt op bij ­back-up-software

In de markt voor back-up-software is Symantec de meest voorkomende oplossing. Het aandeel van Veeam is de laatste jaren flink aan het toenemen. Tot 2012 maakten de oplossingen van Veeam nog minder dan 1 procent van alle back-up-oplossingen uit. In 2013 bedroeg dat een kleine 4 procent, vorig jaar circa 11 procent en nu is het 19 procent.

 

Buiten antivirus heerst Microsoft

Zodra het over andere software-oplossingen voor security gaat, voert Microsoft de boventoon. Bijna de helft van de vestigingen met security-oplossingen anders dan antivirus is daarvoor klant bij Microsoft. Het percentage locaties met securitysoftware van Microsoft is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. In 2013 gebruikte 43 procent een Microsoft-toepassing, in 2014 is dit gestegen naar 46 procent.

Binnen de sector IT en Telecom kent Microsoft een relatief lage penetratie: 33 procent. Daar is het aandeel van Symantec in de security-oplossingen bovengemiddeld hoog, namelijk 23 procent. In het handelssegment kent Intel Security, met 20 procent, een relatief hoge penetratiegraad. Zowel Symantec als Check Point zijn bovengemiddeld vertegenwoordigd op locaties in het segment ICT & Utilities en ­Manufacturing.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!