Beheer

Security

Beveiliging: evangelisatiewerk nodig

23 augustus 2013

Relatief veel onwetenden

Van IT-managers en IT-medewerkers is minder dan 5 procent zich niet of nauwelijks bewust van de risico’s die IT-gebruik met zich meebrengt. Maar buiten de IT worden de percentages medewerkers die het IT-beveiligings-probleem nogal licht opvatten, schrikbarend hoog. Met name op de werkvloer lijken medewerkers zich niet of nauwelijks van de gevaren bewust.

Hoe groter, hoe beter beveiligd

Bedrijven zonder antivirus- en antispamsoftware zijn met een lantaarntje te zoeken. Maar beveiligingsoplossingen als identity- & accessmanagement en remote-access-security zijn veel minder gebruikelijk. In totaal gebruikt maar 20 procent van de bedrijven dergelijke beveiligingsmiddelen. Dat gemiddelde wordt sterk omlaag getrokken door de kleinere bedrijven. Maar ook bij bedrijven vanaf 20 werknemers is het gebruik van deze beveiligingsmiddelen lang niet algemeen.

Wel geldt, hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat je ze aantreft. En naar branches gemeten is de overheid – als enige – een duidelijke uitschieter.

Sterke fragmentatie

Bij identity- & accessmanagement is Microsoft duidelijk marktleider. En bij antivirus- en antispamsoftware hebben Symantec en McAfee zich duidelijk afgescheiden van het peloton. Maar vooralsnog zijn er talloze concurrenten in het veld. Naast de twintig aanbieders die Keala voor zowel identity- & accessmanagement als antivirus- en antispamsoftware geturfd heeft, maakt nog eens 6 respectievelijk 19 procent gebruik van een oplossing die niet in de lijstjes voorkwam.

Traditioneel VPN eerste keus

Voor remote-accessbeveiliging is een traditioneel virtual private network de eerste optie. Maar ook hier valt weer op, hoeveel verschillende oplossingen er in gebruik zijn. 37 procent van de organisaties gebruikt een andere oplossing dan één van de zeventien in Keala’s lijstje.

Bron: Keala Research

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!