Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiliging C2000 onder de maat

De beveiliging van het gesloten communicatienetwerk C2000, dat wordt gebruikt door de politie, brandweer en ambulancediensten, schiet tekort.
Stef Blok

Dat concludeert de Auditdienst Rijk in een rapport dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. In het rapport constateert de dienst dat er ‘op papier allerlei beveiligingsmaatregelen zijn vastgelegd die in de praktijk niet worden nageleefd’. Hierdoor zouden criminelen toegang kunnen krijgen tot het C2000-systeem en op de hoogte kunnen blijven van politiebewegingen. Het blijft nu ook onopgemerkt als C2000-apparatuur wordt gestolen of kwijt raakt, stelt de Auditdienst Rijk. Verder zou de beveiliging van het systeem nauwelijks aandacht krijgen bij trainingen.

Demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) zegt de aanbevelingen uit het rapport over te nemen. Hij wil voor de zomer een nieuw beveiligingsplan maken. De politie moet wat hem betreft zo snel mogelijk ‘verdachte patronen van randapparatuur’ gaan monitoren en inventariseren of er apparatuur is verdwenen. Blok wil niet zo ver gaan om apparatuur waarmee het C2000-politiesysteem is te volgen - Target Blu Eye-apparatuur, ook wel politieverklikkers genoemd – te verbieden.

Vorig jaar meldde de Telegraaf dat criminelen de Target Blu Eye gebruiken om het C2000-systeem te volgen, zodat ze precies weten wanneer de politie in aantocht is. Daarop stelde de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Opstelten dat hij een verbod van de apparatuur zou laten onderzoeken.

In een ander nieuw rapport, dat niet openbaar is gemaakt, wordt geconstateerd dat een algeheel verbod ‘niet als meerwaarde wordt gezien’ door opsporingsdiensten. Zij kunnen de apparaten nu al in beslag nemen als ze worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. “Met de politie onderschrijf ik de conclusies van het rapport en zie daarom op dit moment onvoldoende reden om een verbod te initiëren”, schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

De Target Blu Eye kost zo’n duizend euro.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in