Beurscommentaar

3 december 1998
De IT-fondsen konden zich niet onttrekken aan de scherpe neergang die zich begin deze week op het Damrak aftekende. Daarmee week het sentiment af van de stemming op Wall Street. De verliezen van de MIT- en MITS-index waren in verhouding groter dan de algemene graadmeter AEX. Woensdagochtend trad enig herstel op. Brunel kreeg het zwaar te verduren. Het bedrijf, onder meer actief op de IT-detacherings- en uitzendmarkt, stelde zijn winstverwachting voor dit jaar neerwaarts bij. Ging Brunel eerder uit van een winststijging van 30 procent, nu wordt gerekend op 15 à 20 procent. Belangrijke reden is de grote krapte op de arbeidsmarkt. Ook detacheringsbedrijven Astra en Tas werden hierdoor naar beneden getrokken.
Tulip behoorde tot een van de grootste dalers van deze week. Op de dag dat deze onderneming zijn aangepaste jaarcijfers voor 1997 bekendmaakte, was dit fonds zelfs de grootste verliezer op de beurs. Beleggers reageerden niet alleen op de cijfers, maar ook op het gegeven dat binnenkort het aantal uitstaande aandelen fors gaat toenemen. Begemann kan converteren tegen een koers van twee gulden en bestaande Tulip-beleggers kunnen een aandeel bijkopen voor een gulden. Dat is aanzienlijk minder dan de huidige beurskoers.
Deze week kwam Magnus, implementator van SAP-software, voor het eerst in notering. De introductiekoers was vastgesteld op 17 gulden. Kort piekte het fonds even boven 19 gulden om daarna weer naar het oude niveau terug te vallen. IT-dienstverlener KSI maakt vandaag zijn entree op de babybeurs NMAX, volgende week volgt Avalix. Tot voor kort stelden veel IT-bedrijven hun beursgang uit, gelet op het slechte klimaat op het Damrak. De angst voor mislukking lijkt nu te zijn verdwenen. Unit 4 meldde overeenstemming te hebben bereikt met Network Associates over de distributie van antivirussoftware. Eerder was er bij beleggers de vrees dat door de overname door Network Associates van Dr Solomon’s aan de samenwerking een einde zou komen. De aankondiging kon niet verhinderen dat Unit4 meeging in het negatieve stemming op de beurs.

Jan Smit
AUTOMATISERING GIDS/04-12-’98
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!