Overslaan en naar de inhoud gaan

Betaal-app maakt NFC-chip overbodig

Square staat onder leiding van Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter. Het systeem is gebaseerd op apps die via internet contact maken en een creditcard-transactie tot stand brengen. De winkelier gebruikt een iPad-app genaamd Register en de klant bedient zich van de app Card Case, die beschikbaar is voor zowel de iPhone als voor Android-gebaseerde telefoons.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Als de klant wil betalen, opent hij de virtuele portefeuille op zijn toestel en noemt hij zijn naam. De winkelier krijgt op zijn systeem een foto te zien van de houder van de portefeuille en biedt bij herkenning de transactie aan via zijn 'afrekenpunt-iPad'. De klant gaat akkoord door een click in de portefeuille-app. De betaling wordt vervolgens geboekt ten laste van de creditcardrekening van de klant. Een digitaal kassabonnetje belandt automatisch in een van de vakjes van de app. Voor betalingen boven de 50 dollar moet de gebruiker een beveiligingscode invoeren. De app zou ook bruikbaar zijn voor het opnemen van contant geld via geldautomaten.

Dorsey is met Square is bepaald niet de eerste die probeert cash en credit-cards ‘overbodig’ te maken door het faciliteren van betalingen met een mobiele telefoon, maar de winkeliers begrijpen maar al te goed dat de nieuwe systemen in de praktijk opnieuw meer hardware, software en beheerperikelen met zich mee zullen brengen. Bovendien lopen ze bij een vroege keuze voor een bepaalde technologie het gevaar op het verkeerde paard te gokken. Het gevolg is dat de middenstand bepaald niet staat te trappelen om smartphonebetalingen in hun winkels mogelijk te maken.

NFC-aanhang wacht op standaard
Maar de oplossing van Square heeft wel één groot voordeel: ze maakt gebruik van hardware die al bij heel wat consumenten in de zak zit, terwijl de meeste concurrerende oplossingen steunen op een zogeheten Near-Field-Communication-chip, die vooralsnog in maar weinig smartphones is verwerkt. Apple bijvoorbeeld overwoog wel een NFC-chip in zijn nieuwe iPhone-5 in te bouwen, maar zag daarvan af wegens het ontbreken van een standaard.

Telecomproviders praten binnen hun GSM Association over een NFC-betalingsstandaard, die nog dit jaar beschikbaar zou moeten komen. Als die standaard er eenmaal is, lijkt de kans groot dat gevestigde partijen die al bij veel winkeliers met kaartbetalingsinfrastructuur aanwezig zijn, alsnog de markt bestormen met een oplossing op basis van NFC. In de VS bijvoorbeeld, heeft Verifone bij ruim de helft van alle winkels met digitale kassasystemen een voet tussen de deur.

Square wist tot dusver zo’n 50 winkeliers in New York, San Francisco, Washington, Los Angeles en St. Louis te winnen voor zijn oplossing. De Card Case-app wijst gebruikers, met gebruikmaking van Google Maps, de weg naar de betreffende winkels.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in