Overslaan en naar de inhoud gaan

Berners-Lee pleit voor internet als 31e mensenrecht

Hij zet voorlopig in een gratis lagesnelheidsverbinding als basisvoorziening waar iedereen recht op zou moeten hebben. Volgens Berners-Lee kan internettoegang, wat dan het 31e mensenrecht zou worden, een krachtig hulpmiddel zijn voor het effectueren van veel bestaande mensenrechten, zoals toegang tot medische zorg.
e-mail, internet, online

Dat inzicht was voor hem reden tot het verlaten van zijn oorspronkelijk opvatting dat internettoegang pas aan de orde is als voor mensen meer basale zaken als water, medische zorg en scholing zijn geregeld. Toegang tot internet zou slachtoffers van armoede en onrecht bijvoorbeeld kunnen helpen bij het genereren van internationale aandacht voor hun probleem: “Er is geen Aids-vaccin. Wat gaan jullie daaraan doen?”. Internet zou lokale gemeenschappen kunnen helpen om onderling kennis en ervaring te delen op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg, landbouw en handel.

Nu is internettoegang vaak nog kostbaar en fiscaal belast. Berners-Lee suggereert ISP’s als business-case dat ze gratis verbindingen beschikbaar kunnen stellen in de verwachting dat gebruikers daarvan maatschappelijk zullen emaniciperen en zich op termijn beter betaalde toegang kunnen veroorloven.

Berners-Lee haakt met zijn betoog in op een al langer lopend debat. Eerder dit jaar organiseerde BBC Worldservice een online stemming, waarbij meer dan 27000 deelnemers uit 26 landen hun menig gaven over toegang tot internet als fundamenteel mensenrecht. Bijna 1 op de 5 stemmers vond toen dat vrije toegang tot internet erkenning als fundamenteel mensenrecht verdient. In sommige landen, zoals Finland en Estland, is toegang tot internet al als burgerrecht in de nationale wetgeving vastgelegd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in