Overslaan en naar de inhoud gaan

Beperkte salarisgroei voor IT'ers

Dit jaar deden 2418 IT’ers mee met het onderzoek, waarvan er 1783 de enquête volledig invulden. De gemiddelde loongroei van IT’ers in loondienst bij zowel IT-bedrijven als bij gebruikersorganisaties en ZZP’ers die actief zijn in de IT bedraagt dit jaar 1,9 procent. Dat is minder dan de gemiddelde toename van 2,2 procent in 2010. Toen al werd gesproken van de laagste gemiddelde loonstijging sinds 2003.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Grotere loonstijging dan gemiddelde cao-stijging
Afgezet tegen de gemiddelde stijging van de cao-lonen in Nederland, deden de IT-salarissen het nog wel iets beter. Dit jaar bleef de gemiddelde salarisstijging in de IT van 1,9 procent net iets boven de stijging van de cao-lonen in 2010, die neerkwam op gemiddeld 1,2 procent. Vorig jaar stegen de IT-salarissen voor het eerst sinds jaren minder hard dan de gemiddelde cao-stijging in ons land.

De inflatie over 2010 kwam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek uit op gemiddeld 1,3 procent. Dat betekent dat de bestedingsruimte van de meeste IT’ers nog wel iets is gegroeid. Toch zijn er zes IT-functiegroepen waarbij de gemiddelde salarisontwikkeling de inflatie niet bijhield. te weten: senior consultants/adviseurs, IT-docenten, operators, datawarehouse-ontwikkelaars en - beheerders,systeemprogrammeurs en pc-beheerders. Vorig jaar ging het nog om vier beroepsgroepen die onder de inflatiegrens belandden.

PC-beheerders op de nullijn
Systeemprogrammeurs en pc-beheerders kwamen gemiddeld uit op of rond de nullijn. De grootste gemeten procentuele loonstijging (3 procent) is voor applicatieontwerpers en –programmeurs. Maar ook technisch applicatiebeheerders (+2,7 procent) en webmasters/-designers (+2,6 procent) deden het relatief goed.

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden van veel IT’ers worden nog altijd versoberd. Zo hadden minder respondenten dan vorig jaar de beschikking over een leasewagen en moest 18 procent langer met de auto van de zaak doen dan in het oorspronkelijke leasecontract werd vermeld. Volkswagen Golf is dit jaar wederom de meest populaire leasewagen onder IT-professionals.

Tarieven en declarabele uren zzp’ers onder druk
Zzp’ers die dit jaar deelnamen aan het onderzoek vroegen een gemiddeld uurtarief van 80 euro, iets minder dan de zzp’ers die vorig jaar deelnamen aan het onderzoek. Daarnaast werden er het afgelopen jaar minder declarabele uren gemeld dan in het jaar ervoor: gemiddeld 30 uur per week, bijna twee uur minder dan het gemiddelde van vorig jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in