Management

Cloud

Beheergemak voorop

8 maart 2013

Server Based Computing (SBC) en Virtual Desktop Infrastructure (VDI) dienen – op technisch iets andere wijze – hetzelfde doel: concentratie van het computervermogen dat medewerkers ter beschikking staat in het rekencentrum. Dat heeft verschillende voordelen. Om te beginnen wordt het beheer efficiënter: beheerders hoeven niet voor ieder wissewasje alle bureaus langs, maar kunnen ook veel in het rekencentrum regelen. Voor de medewerkers resulteert het – als het goed is – in een betere gebruikservaring doordat ze feitelijk werken met krachtigere, robuustere hardware en problemen sneller opgelost worden.

Beheergemak is de voornaamste motivatie voor inzet van desktopvirtualisatie, blijkt uit in een onderzoek van Project VRC (een initiatief van Login Consultants en PQR) onder 662 organisaties met ervaring met SBC en/of VDI.

 

De verschillen in antwoorden tussen VDI- en SBC-klanten weerspiegelen het fundamentele verschil in de onderliggende techniek. SBC is gebaseerd op de mogelijkheid om vanuit één kopie van een besturingssysteem die draait op een server meerdere pc’s te bedienen, waar VDI verschillende kopieën van het besturingssysteem draait op die server. In woorden een klein verschil, maar in termen van beheer en van mogelijkheden een wereld van verschil. Met VDI kan men desgewenst iedere medewerker een desktop op maat geven, waarbij medewerkers die onder SBC een kopie van het besturingssysteem delen dezelfde configuratie hebben. Daar staat tegenover dat een SBC-omgeving eenvoudiger te beheren is. SBC-technologie is bovendien een stuk volwassener dan VDI, waardoor er meer en betere beheerhulpmiddelen beschikbaar zijn. Dat weerspiegelt zich in de ruimere ervaring van de respondenten met SBC.


Voor verdere adoptie in de organisatie vinden respondenten gebruikerservaring het meest belangrijk. Verbeteren van de verschillende aspecten daarvan worden anderhalf tot tweemaal zo vaak als belangrijk element benoemd als beheer­aspecten of kostenoverwegingen. VDI lijkt voor het verbeteren van de gebruikerservaring iets meer mogelijkheden te bieden, met name bij het integreren van tablets en dergelijke in de bedrijfsomgeving. Maar dat lijkt niet tot een verschuiving van SBC naar VDI te leiden. De onderzoekers hebben daar niet rechtstreeks naar gevraagd, al constateren ze wel dat VDI de komende twee, drie jaar een groeispurt zal maken bij middelgrote en grote bedrijven. Maar gemiddeld geven ook de organisaties die SBC gebruiken aan, dat ze het aantal medewerkers dat ze met de door hun verkozen desktopvirtualisatietechniek bedienen, de komende jaren gaan uitbreiden.

Liever eigen oplossingen voor beheer gebruikersomgeving

Bij het beheer van de eindgebruikersomgeving van gevirtualiseerde desktops wordt opvallend weinig gebruikgemaakt van de speciaal hiervoor ontwikkelde oplossingen die leveranciers gebouwd hebben. Zowel in VDI- als in SBC-omgevingen zijn Group Policy objecten en zelfgeschreven scripts het meest populair.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!