Innovatie & Strategie

Analytics

Bedrijven overrompeld door Big Data

18 januari 2012

“95 procent van alle data in de wereld is te zien als Big Data zonder enige structuur. De resterende 5 procent bestaat uit gegevens die keurig in een database opgenomen kunnen worden”, zegt Reinier van Grieken, managing director van Oracle in de Benelux. Overigens groeien de beide soorten data met de dag.

Uit cijfers van IDC komt naar voren dat bedrijven hun budgetten haast standaard verdelen over het aan de praat houden van het datacenter (66 procent), de aanschaf van nieuwe apparatuur (20 procent) en het plegen van innovatie (14 procent). Van Grieken: “Het zou mooi zijn als die 14 procent vergroot kon worden, door wat van de twee andere posten af te snoepen. Denk bijvoorbeeld aan virtualisatie, waardoor de hoeveelheid hardware in een datacenter kleiner wordt. De stroomrekening wordt dan ook lager. Overigens blijkt uit ons onderzoek dat iets meer dan 47 procent van de managers van een datacenter nog nooit de eigen elektrarekening onder ogen heeft gehad.”

Datacenter Index

Het onderzoek van Oracle dient om vast te leggen hoe goed bedrijven hun datacenters hebben ingericht, zodat ze kunnen omgaan met grote hoeveelheden gegevens. Die toestand wordt weergegeven in een indexcijfer dat ligt tussen 0 (totaal niet geschikt gemaakt) en 10 (volledig ingericht op Big Data). In mei vorig jaar werd de eerste index gepubliceerd, nu is de tweede aan de beurt. Een paar jaar eerder is ook een nulmeting gedaan, om een beginpunt te hebben.

De deelnemersgroep van beide onderzoeken is niet helemaal gelijk. Bij Index 1 deed de VS nog mee, bij Index 2 niet meer. In plaats daarvan zijn Rusland en Ierland toegevoegd. “Het bleek dat de cijfers van de VS vrijwel gelijk waren aan die van de het West-Europese gemiddelde, ze voegden geen extra inzichten toe”, zegt Van Grieken. De scores van Rusland en Ierland liggen onder het gemiddelde.

Tussen index 2 en index 1 zijn wel geringe verschillen waar te nemen die aangeven dat de bedrijven wat beter bestand zijn tegen Big Data. “Maar”, zegt Van Grieken, “het blijft een voortgaand proces. De hoogste indexwaarde is een 6,5, die wordt behaald door de landen uit Scandinavië. De combinatie Duitsland/Zwitserland staat op de 2e plaats, met 6,3 en de Benelux scoort ongeveer 5,7, wat goed is voor een 3e plaats.”

Big Data-appliance

Oracle is vast van plan om het ‘probleem’ Big Data bij de horens te vatten, onder andere door het uitbreiden van het eigen leveringspakket. “Over een maand of twee komen we op de markt met een Big Data-appliance, een op zichzelf staand systeem waarmee zeer grote hoeveelheden gegevens geanalyseerd kunnen worden”, aldus Van Grieken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!