Overslaan en naar de inhoud gaan

BBned pakt handschoen KPN op

KPN wil in vijf jaar tijd het merendeel van de wijkcentrales sluiten als gevolg van de omschakeling van het traditionele PSTN-netwerk naar een volledig op IP gebaseerd net. In die wijkcentrales staat nu echter nog de apparatuur van de huidige concurrenten van KPN. Zij bedienen van daar uit hun klanten via DSL. Om hun activiteiten voort te zetten kunnen zij kiezen straks hoger op in het netwerk, in de hoofdcentrales van KPN, aan te sluiten (Wholesale Broadband Access of WBA).
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ze kunnen ook besluiten zelf infrastructuur te leggen naar de straatkasten om vandaar uit VDSL aan te bieden net als KPN dat doet (Subloop ontbundeling of SLU).
Voor de eerste optie zijn de tarieven te hoog en voor de tweede de aanlegkosten, luidt kort samengevat de reactie van ACT. De groep baseert zich onder meer op een onderzoek dat Analysys voor Opta uitvoerde. BBned ondertekende de brief niet.

Waarom eigenlijk niet?
“Ik ben het met veel van de bezwaren van ACT eens. Maar ik ben eigenlijk ook heel enthousiast over wat KPN doet. BBned zit er iets anders in omdat wij ook een eigen infrastructuur aanleggen.”
“BBned is een wholesale-bedrijf. We leveren capaciteit aan internetdienstverleners, aan telecombedrijven en systemintegrators. Als ik dat bedrijfsmodel wil voortzetten moet ik infrastructuur leveren die beter is dan wat ik nu heb, en die ik kan convergeren met die van anderen. Dus gaan wij voor een innovatieve infrastructuur. Voor ons is de keuze duidelijk: bij voorkeur glasvezel. Je kunt alleen niet heel Nederland verglazen in twee jaar. Dus is er een ‘bruggetje’ nodig tussen nu en vijf jaar. Anderen kunnen nog opteren voor een WBA-product want zij hebben de eindklant, maar dat kunnen wij als wholesale-bedrijf niet. Wij zijn aan onze partners verplicht die stap te maken naar ALL-IP en VDSL om te laten zien dat er keuze op infrastructuur blijft. Dit is niet alleen cruciaal voor onze partners maar ook voor de zakelijke markt die zij bedienen. Zonder alternatief voor de infrastructuur zal er minder concurrentie op het gebied van innovatie, kwaliteit en prijs zijn.”

De prijzen liggen volgens Analysys toch te hoog voor een rendabele businesscase?
“Wij zitten al wat langer in deze wedstrijd. Toen we met ADSL begonnen waren de inkoopprijzen ook een veelvoud van wat ze nu zijn. Ik verwacht dat Opta de subloop ontbundeling gaat reguleren. Dus het is een kwestie van even wachten. In onze businessplannen houden we dan ook rekening met een daling van de inkoopprijzen. We gaan uit van een realistisch scenario. We hebben bekeken welke bedrijven we bij welke prijs verantwoord kunnen aansluiten. Het is een lastige businesscase. Dat ben ik wel met ze eens.”

Kan het voorkomen dat klanten die nu DSL bij BBned afnemen, straks uit de boot vallen omdat BBned onmogelijk de businesscase voor glas of VDSL naar dat bedrijf rond krijgt?
“Dat zou kunnen, maar ik draai het om. We bieden ons klantenbestand glas aan wanneer dat kan. Valt dat te duur uit, dan kijken we of VDSL uitkomst biedt. Uiteindelijk kunnen we nog besluiten in een specifieke geval WBA te gebruiken of zo’n klant kiest voor een andere aanbieder. Voorlopig kan het ADSL- en SDSL-netwerk echter nog jaren mee. Voor onze MKB-klanten kunnen we nog DSL gaan stapelen waardoor je de snelheid verhoogt. Dat betekent meer verbindingen aan elkaar koppelen zodat ze zich als een verbinding gedragen. Dan haal je geen gigabitsnelheden, maar je komt een heel eind. Het probleem met ADSL is de beperkte upload-snelheid. De behoefte aan uploadcapaciteit groeit steeds harder bij SOHO-bedrijven en consumenten die van ADSL gebruik maken.”

Het lijkt alsof BBned geen probleem heeft met de plannen van KPN?
“Nee, laat ik duidelijk zijn: als KPN niet gaat voor ALL-IP, ga ik ook niet. Maar ik wil KPN niet afstoppen, je moet innovatie niet tegenhouden. Ik vind wel dat je een aantal strikte spelregels moet hebben. Maar wij kennen de spelregels nu niet en dat is heel vervelend. Je moet informatie hebben over de geplande uitrol want je verliest in de markt wanneer je niet gelijk met KPN de markt met VDSL-diensten kan benaderen. Dat hebben we vijf jaar geleden met ADSL al meegemaakt.” Ik ben voor ‘level playing field’ dus die bezwaren van de ACT onderschrijf ik. Op dit moment is dat gelijke speelveld er niet en is regulering noodzakelijk om hermonopolisering van de infrastructuur te voorkomen.
We hebben jaren geknokt voor concurrentie op infrastructuur. En een situatie met twee concurrenten is niet genoeg. Er is nu nog niet voldoende glas als derde infrastructuur. Over een aantal jaar is die situatie misschien anders, maar in de tussenfase moeten we erg oppassen dat we niet afbreken wat we hebben opgebouwd.”

Waarom denkt u dat de behoefte aan bandbreedte zo toeneemt?
“Door glas komen er heel veel nieuwe dienstenaanbieders bij als eenmaal maar een kritisch punt is overschreden. Dat zag je ook met mobiele telefonie. Opeens komen er aanbieders van ringtones, wallpapers sms-diensten en ontstaat er handel. Dat verwacht ik hier ook.
In de zakelijke markt zie je al allerlei dienstverleners ontstaan rond het ASP-model zoals SAP en Exact als een dienst. Daarvoor heb je wel een betrouwbare verbinding met een forse capaciteit nodig.”
“Ik verwacht ook dat de bandbreedtebehoefte verder toeneemt onder invloed van nieuwe combinaties van videodownloads, televisie en games. Er zijn veel versnellingen op dit vlak. De visie van de kabeloperators dat we nog jaren toe kunnen met hetzelfde netwerk, deel ik absoluut niet. Ik vind dat glasvezel de enige bestendige technologie is waar je lange tijd mee vooruit kan.”
“Het Amsterdamse Citynet-project is een van de projecten waarmee BBned ook in Europa de aandacht trekt. BBned gaat daarnaast bedrijventerreinen verglazen. Zo sloten we onlangs een contract met het Havenbedrijf Rotterdam waar wij het netwerk beheren waarmee onze partners diensten aan zo’n 1450 bedrijven kunnen leveren. Voor ons is dat goed. Het project levert prestige op want het gaat om het beheer van het netwerk op het grootste bedrijventerrein in Europa.
Op een aantal bedrijventerreinen zijn we al ‘live’ en de anderen volgen binnen nu en een jaar. In sommige gevallen moeten we nog wachten op de voltooiing van de aanleg van de passieve infrastructuur. Een enkele keer leggen we die zelf aan als het om een bedrijventerrein gaat waar we graag actief willen zijn. Ik kan wel blijven wachten maar af en toe moet je een duwtje geven. Er is veel activiteit op glasvezelgebied en er zijn veel investeerders met interesse. Ik verwacht dat we dit jaar echt meters gaan maken.”

Waarmee kan een operator zich straks blijven onderscheiden? Glasvezel is glasvezel.
“Ik denk dat dat ook moeilijk is. Je houdt waarschijnlijk ook maar twee operators over. Ik heb dan toevallig glasvezel in combinatie met VDSL. Een ander heeft weer zijn eigen infrastructuur. Maar je hebt dan in ieder geval concurrentie. Ik zou het niet erg vinden als er in gebieden waar wij actief zijn, een tweede operator naast komt. De marges staan onder druk maar als je efficiënt bent en je goede en trouwe klanten hebt, lukt het. Dat blijkt, want wij zijn een winstgevend bedrijf.”

Hoelang duurt het nog tot er meer glas is dan DSL?
“Spannende vraag maar ik ben een believer en niet objectief. We moeten vaststellen dat het de afgelopen jaren niet zo snel is gegaan als verwacht. Wel zie je een enorme prijsverlaging in componenten en graaftechnieken. Dit jaar komen er 200.000 glasvezelverbindingen bij. En zo gaat het vanaf nu elk jaar. Dan gaan we de goede kant op. In de steden en bedrijventerreienen waar we eenmaal begonnen zijn, kun je ook doorgaan. Daar snappen ze het. Maar over drie jaar is er nog steeds veel DSL.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in