Innovatie & Strategie

Wetenschap
Elon Musk

Ban de robotbom!

Killer robots geven aanleiding tot nachtmerriescenario's.

Elon Musk © Tesla
22 augustus 2017

Killer robots geven aanleiding tot nachtmerriescenario's.

Een groot aantal bestuursleden van technologiebedrijven heeft een open brief geschreven naar de Verenigde Naties met een pleidooi om te komen tot een algemeen verbod op het ontwikkelen van autonome wapensystemen.

Een van de initiatiefnemers is Elon Musk, technologie-entrepreneur en baas van onder meer Tesla en Space X. De bedrijven van Musk zijn sterk afhankelijk van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, zoals de autopilot van de Tesla. Maar Musk maakt zich ook grote zorgen over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie die op een verkeerde manier kan worden ingezet.

In de open brief aan de Verenigde Naties schetsen de tech-bazen op initiatief van het Future of Life Institute een wereld waarin hackers autonome wapens hacken om ze in te zetten voor terroristische doeleinden of despotische leiders ze inzetten tegen onschuldige burgers.

Wat is een killer robot?

Hoe realistisch het is om een ban op te leggen op de ontwikkeling van dergelijke wapens valt te bezien. De afgelopen weken is duidelijk geworden hoe met eenvoudige busjes al dan niet gevuld met explosieven uiterst dodelijke aanvallen kunnen worden uitgevoerd. Over een paar jaar al kunnen al autonome auto's op grotere schaal worden ingezet voor dergelijke acties voor een groter effect. En de ontwikkeling van de autonome auto stoppen lijkt geen haalbare kaart meer. De vraag is ook waar de grens ligt tussen volledige autonome systemen en computergestuurde wapensystemen die nu al in gebruik zijn.

Bovendien is het niet eenvoudig om alle leden van de Verenigde Naties bereid te vinden een dergelijk verbod op de ontwikkeling van autonome wapens te ondertekenen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.