Overslaan en naar de inhoud gaan

Ban de robotbom!

Een groot aantal bestuursleden van technologiebedrijven heeft een open brief geschreven naar de Verenigde Naties met een pleidooi om te komen tot een algemeen verbod op het ontwikkelen van autonome wapensystemen.
Elon Musk
© Tesla
Tesla

Een van de initiatiefnemers is Elon Musk, technologie-entrepreneur en baas van onder meer Tesla en Space X. De bedrijven van Musk zijn sterk afhankelijk van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, zoals de autopilot van de Tesla. Maar Musk maakt zich ook grote zorgen over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie die op een verkeerde manier kan worden ingezet.

In de open brief aan de Verenigde Naties schetsen de tech-bazen op initiatief van het Future of Life Institute een wereld waarin hackers autonome wapens hacken om ze in te zetten voor terroristische doeleinden of despotische leiders ze inzetten tegen onschuldige burgers.

Wat is een killer robot?

Hoe realistisch het is om een ban op te leggen op de ontwikkeling van dergelijke wapens valt te bezien. De afgelopen weken is duidelijk geworden hoe met eenvoudige busjes al dan niet gevuld met explosieven uiterst dodelijke aanvallen kunnen worden uitgevoerd. Over een paar jaar al kunnen al autonome auto's op grotere schaal worden ingezet voor dergelijke acties voor een groter effect. En de ontwikkeling van de autonome auto stoppen lijkt geen haalbare kaart meer. De vraag is ook waar de grens ligt tussen volledige autonome systemen en computergestuurde wapensystemen die nu al in gebruik zijn.

Bovendien is het niet eenvoudig om alle leden van de Verenigde Naties bereid te vinden een dergelijk verbod op de ontwikkeling van autonome wapens te ondertekenen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in