Beheer

Infrastructuur
Azure

Azure Stack vanaf oktober in Nederland

Azure nu beter als hybride cloudplatform te gebruiken

21 september 2017

Azure nu beter als hybride cloudplatform te gebruiken

Microsoft introduceerde Azure Stack in juli tijdens de Inspire conferentie, maar is vermoedelijk vanaf eind oktober in Nederland te gebruiken. Het Nederlandse Yourhosting deed de afgelopen twee jaar mee aan de ontwikkeling van deze nieuwe vorm van het Azure platform.

Het was voor bedrijven al langer mogelijk een Azure-achtig platform te implementeren in een eigen datacenter met Azure Pack. "Maar om dat voor elkaar te krijgen moesten de IT-organisatie zelf de verschillende Microsoft-technologieën integreren met  en System Center. Al met al complex en het vergt veel onderhoud", zegt Eric Mink CTO van Yourhosting. "Met Azure Stack gooit Microsoft het over een andere boeg. Het geheel komt nu voorgeïnstalleerd als één appliance binnengerold. Stroom- en netwerkkabels aansluiten en het werkt, bij wijze van spreken."

Bedrijven kunnen niet altijd gebruik maken van de publieke cloudvariant van Azure, bijvoorbeeld omdat nationale wet- en regelgeving verplicht dat financiële of klantgegevens binnen de grenzen van een bepaalde regio blijven. Dat overkwam bijvoorbeeld marktonderzoeker NIPO, dat bijvoorbeeld ook in Rusland telefonische enquêtes en peilingen opzet. De Russische overheid vereist dat de verzamelde persoonlijke gegevens binnen Rusland blijven. Met Azure Stack kan een eigen datacentrum of een serviceprovider met een lokaal datacentrum ook het Azure-platform bieden waar Nipo gewend is mee te werken.

Publieke cloudvariant heeft meer power

De Azure Stack-implementatie heeft overigens wel beperkingen, erkent Mink. "De publieke variant kan beschikken over veel meer rekenkracht. Nipo lost dat op door de pieken op te laten vangen op de pubieke Azure cloudplatform, maar te zorgen dat alle data worden opgeslagen in een Russisch datacentrum dat op Azure Stack draait.

Mink wacht nu op hardwarepartner Dell die elk moment de nieuwe appliance met de laatste software-updates komt installeren. Daarna vinden er nog een aantal laatste stress-testen en disaster recovery oefeningen plaats, voordat de eerste klanten er gebruik van kunnen maken. Hij zegt veel belangstelling te krijgen van klanten voor het nieuwe dienstenaanbod. Verschillende klanten zijn al begonnen aan een testopzet en met enkelen zijn ook al intentieverklaringen afgegeven met daaraan gekoppeld een volume commitment.

Alternatief voor publieke Azure-diensten

Het moederbedrijf van Yourhosting heeft grootse plannen met de Azure Stack implementaties. Het dochterbedrijf Resello heeft een platform ontwikkeld waarmee verschillende Azure Stack implementaties wereldwijd aan elkaar kunnen worden gekoppeld tot een alternatief voor Microsofts publieke Azure-dienstverlening. Klanten hebben daarmee wel de zeggenschap over waar data worden opgeslagen en bovendien de garantie dat deze niet onder de Amerikaanse wetgeving vallen. Met de komst van de nieuwe Europese privacyrichtlijn GDPR die is vertaald in de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbeschermin (AVG), kan zo'n opzet voor veel bedrijven een aantrekkelijk alternatief zijn. Inmiddels heeft Resello zo'n 7000 resellers in 140 landen.

Geen exclusiviteit

Dat Yourhosting heeft meegedraaid in het béta programma van Microsoft heeft het bedrijf echter geen exclusieve rechten opgeleverd op het aanbieden van Azure Stack in Nederland. Verschillende andere aanbieders lopen zich ook warm, waaronder SPS, Leaseweb, Inspark en The Sourcing Company

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.