Overslaan en naar de inhoud gaan

AWS wil mainframes naar de cloud brengen

Amazon Web Services (AWS) wil bedrijven helpen om van hun mainframe- en legacyworkloads af te komen. Daartoe heeft het een nieuwe dienst geïntroduceerd, waarmee mainframe-workloads eenvoudig naar de cloud gebracht kunnen worden. Zo is het mogelijk om COBOL-code om te zetten naar cloudworkloads, zonder dat er functionaliteiten verloren worden.
© AG Connect
AG Connect

"Bedrijven werken al decennia met mainframes. Maar mainframes zijn duur, complex en er werken steeds minder mensen met de COBOL-programmeertaal", vertelde AWS-CEO Adam Selipsky tijdens de re:Invent-conferentie van het bedrijf. Volgens hem proberen veel bedrijven dan ook van de mainframes af te komen en naar de cloud te gaan, maar is ook dit vaak ingewikkeld en tijdrovend. "Die migratie kan maanden of zelfs jaren duren. Je moet begrijpen welke dependencies er zijn en code omzetten en opnieuw compilen. Er zitten veel bewegende onderdelen in en het kan chaos worden."

AWS ziet een oplossing in zijn nieuwe dienst Mainframe Modernization. Deze dienst moet de migratie naar de cloud sneller en eenvoudiger laten lopen. De dienst helpt bedrijven om hun mainframe-assets te analyseren, te refactoren en op AWS te draaien. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de gehele workload geautomatiseerd te migreren naar AWS en het daar te laten draaien, of om de COBOL-code compleet opnieuw te refactoren, zodat workloads bijvoorbeeld ook in AWS Lambda of in een container gedraaid kunnen worden. Daarbij wordt code automatisch omgezet naar Java.

Privaat 5G-netwerk

Een andere opvallende nieuwe dienst die AWS aankondigde, draait om het opzetten van eigen netwerken. Daar wordt nu veelal WiFi of een kabelnetwerk voor gebruikt, maar volgens Selipsky hebben beide opties nadelen. Zo zijn kabels duur en niet geschikt om op veel verschillende apparaten aan te sluiten. WiFi-netwerken zijn daar geschikter voor, maar leveren niet altijd een goede dekking.

"5G kan veelbelovend zijn om dit op te lossen", stelt de AWS-CEO. 5G zou een betere dekking hebben en snel zijn. "Maar een mobiel netwerk ontwerpen en opzetten kost veel tijd, kan duur zijn en is ingewikkeld." De nieuwe dienst Private 5G, dat nu als preview beschikbaar wordt in de Verenigde Staten, moet veel werk uit handen gaan nemen. "Je vertelt ons waar je netwerk moet komen en hoeveel capaciteit je nodig hebt, en wij leveren alle hardware, software en SIM-kaarten. Als je alles aansluit en het netwerk aanzet, configureert het automatisch. Zo kun je een privaat mobiel netwerk in een paar dagen opzetten, in plaats van dat het maanden duurt."

Volgens AWS is de dienst geschikt voor zowel fabrieken als kantoren, en voor zoveel apparaten als bedrijven willen. Daarbij betalen bedrijven alleen voor de netwerkcapaciteit en throughput die ze nodig hebben, en niet per aangesloten apparaat. 

Wanneer en of de dienst naar Nederland komt, is onduidelijk. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in