Development

Personal Tech
Chrome

Autoplay-killer in Chrome staat toch audio-overlast toe

Chrome's nieuwe functie om automatisch afspelende video's aan banden te leggen, is zelf aan banden gelegd.

© Google
16 mei 2018

Chrome's nieuwe functie om automatisch afspelende video's aan banden te leggen, is zelf aan banden gelegd.

Google komt enigszins terug op de autoplay-killer die het heeft ingebouwd in zijn webbrowser. De nieuwe functie blokkeert het automatisch afspelen van video's op websites, compleet met plots geluid. Dit heeft tot protest van webdevelopers geleid, wat nu enig succes blijkt te hebben.

Versie 66 van Chrome zal nog wel automatisch afspelen van video's tegenhouden, maar het zal bepaalde andere audio-uitingen toch wel toestaan. Het gaat concreet om geluid van webgames, notificaties van websites en meldingen van webapps. Die online-toepassingen bleken namelijk ook geraakt te worden door blokkering van irritante video's waar veel websites tegenwoordig vol van staan.

Verlies van functionaliteit

In een discussie op het forum voor Chromium, de open source-kern van Chrome, hebben veel getroffen webdevelopers hun ongenoegen geuit over dit neveneffect. Het verlies van functionaliteit voor onder meer webgames en andere internet-apps blijkt een overtuigend argument voor Google te zijn. De internetreus en browsermaker komt namelijk enigszins terug op de blokkade in Chrome, merkt The Register op.

"We hebben Chrome 66 ge-update om de autoplay-policy voor de Web Audio API tijdelijk te verwijderen", schrijft product manager John Pallet in een post op het Chromium-forum. "Deze wijziging heeft geen invloed op de meeste media-playback op het web, aangezien de autoplay-policy van toepassing blijft voor <video> and <audio>", verzekert hij.

Uitstel, geen afstel

De concessie is echter van tijdelijke aard. Developers van webgames en online-apps worden geacht hun code aan te passen. Met ingang van Chrome 70, dat gepland staat om in oktober uit te komen, wordt de autoplay-killende functie opnieuw ingevoerd. Het is nog de vraag of de invoering dan wel soepel zal gaan. Google heeft Chrome's ban op automatisch afspelen van video (en ook audio) geruime tijd terug al aangekondigd en de ophef daarover is ook niet van de afgelopen paar maanden.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.