Management

Personal Tech
ongeluk

Automobilist blijft appen

Aantal verkeersongevallen neemt verder toe

© CC0 - Pixabay Gellinger
12 oktober 2017

Aantal verkeersongevallen neemt verder toe

Het aantal verkeersongevallen op de hoofdwegen in ons land is het afgelopen jaar schrikbarend gestegen. Dit is vooral toe te schrijven aan appverkeer achter het stuur.

Het aantal incidenten waarbij de bergingsbedrijven in actie moesten komen is in de afgelopen twaalf maanden opgelopen naar 25.963, blijkt uit cijfers die de Stichting Incident Management Nederland (SIMN) heeft bekendgemaakt.

In vier jaar tijd is er sprake van een toename van 27 procent waarbij hulpverlening noodzakelijk was, meldt het samenwerkingsverband tussen verzekeraars en wegbeheerders. Vooral op de A12 bij Arnhem en de A73 bij Nijmegen nam het aantal ongevallen fors toe. Het aantal ongevallen daalde tot 20.458 in 2013. Maar sindsdien is er weer sprake van een stijging.
 

Hoewel de stichting geen eigen gegevens over de oorzaken van ongevallen bijhoudt, ziet SIMN een verband met het toenemend gebruik van smartphones. SIMN-secretaris Ivo Wildenberg  zegt vandaag in een interview met de Telegraaf dat de stijging hoogstwaarschijnlijk komt door het gebruik van de smartphone achter het stuur. “De infrastructuur en de auto’s zijn de laatste jaren verbeterd en veiliger geworden, maar toch hebben we de ene na de andere klapper op de weg. Dat wijst erop dat we niet opletten.”

Geringe pakkans

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN) merkt in de Telegraaf vandaag op dat mensen niets meer willen missen . “Na ieder appje of mailtje denken ze dat ze direct moeten reageren. Ondanks alles discussies over het gebruik in het verkeer, zie je gewoon dat iedereen de smartphone blijft gebruiken.” Volgens hem heeft dit alles te maken met de geringe pakkans. “Die is gewoon nihil omdat de politie vrijwel niet handhaaft.”

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.