Innovatie & Strategie

Branche
No

Atos wil Gemalto ondanks afwijzing

'Bod is te laag om zelfstandigheid op te geven'

No © CC0 Pixabay.com,  Geralt
14 december 2017

'Bod is te laag om zelfstandigheid op te geven'

Gemalto wijst het overnamevoorstel van zijn Franse branchegenoot Atos af. Dat bleek gisteren nabeurs uit een verklaring van de digitaal beveiliger. Maar Atos geeft niet op.

Atos zei maandag dat het 4,3 miljard euro overheeft voor Gemalto, en dat de openbaarmaking van zijn prijs Gemalto aan de onderhandelingstafel moest krijgen. Maar volgens Gemalto vormt het ongevraagde bod niet de basis om "constructief'' met elkaar om tafel te gaan.

Zo is volgens Gemalto onder meer de zekerheid van een deal onvoldoende en is de prijs een onderwaardering van de werkelijke waarde van Gemalto. "Gemalto is het beste gepositioneerd om succesvol te groeien op zelfstandige basis'', aldus de onderneming.

Atos staat echter nog steeds achter zijn overnamevoorstel op branchegenoot Gemalto, ondanks diens stevige afwijzing. De top van Atos denkt dat er uiteindelijk toch gesprekken zullen plaatsvinden, zo stelde het in een verklaring.

Volgens Atos is er goede steun van de financiële markten, investeerders en analisten, voor de geboden prijs van 46 euro per aandeel Gemalto in contanten. Dat geeft de in Amsterdam genoteerde onderneming een waarde van 4,3 miljard euro. "Het biedt aandeelhouders van Gemalto een directe mogelijkheid om waarde te krijgen voor hun aandelen'', zo liet Atos weten.

Winstwaarschuwingen

Aan het begin van afgelopen zomer werd Gemalto al door analisten aan Atos en enkele andere bedrijven gelinkt. Toen werd echter nog een overnameprijs richting de 75 euro per aandeel genoemd. Sindsdien kelderde de waarde van het bedrijf echter na verscheidene winstwaarschuwingen. De laatste tijd leek Gemalto de weg naar boven weer voorzichtig te hebben ingeslagen.

Gemalto is gespecialiseerd in het maken van chips en software voor beveiliging. Die worden onder meer toegepast in paspoorten en auto's. Gemalto is ook de grootste maker van simkaarten voor mobiele telefoons, een markt die erg onder druk staat.

Atos had vorig jaar een omzet van 11,7 miljard euro en noteerde een nettowinst van 684 miljoen euro. De omzet van Gemalto kwam in 2016 uit op 3,1 miljard euro. Het nettoresultaat bedroeg 237 miljoen euro.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.