Overslaan en naar de inhoud gaan

Archival Disc schiet Blu-Ray in opslag voorbij

Het gezamenlijk project werd vorig jaar al geannonceerd, maar nu zijn meer specificaties naar buiten gebracht. De optische schijf heeft nu ook een naam: de Archival Disk. Daarmee geven Sony en Panasonic meteen al te kennen dat hun verwachtingen ten aanzien van dit product vooral de zakelijke markt betreffen.
optische opslag
© Panasonic
Panasonic

In de consumentenmarkt zal streaming video naar verwachting de behoefte aan optische schijven verminderen; dankzij nieuwe videocodecs zullen de huidige blu-ray-schijven vooralsnog voldoende capaciteit hebben, is de verwachting.

Sony en Panasonic verwachten nu volgend jaar hun eerste Archival Disk op de markt te brengen. Die krijgt een opslagcapaciteit van 300 gigabyte. De grootste Blu-Ray-schijven - die in BDXL-format - kunnen maximaal 128 gigabyte kwijt. De Archival Disc is net als de grootste Blu Ray-variant een dubbel beschreven schijf met drie lagen per kant. De verdichting wordt kennelijk bereikt door een kleinere spoorbreedte in combinatie met technieken om overspraak te voorkomen.

De volgende stap is een disc van 500 gigabyte, het einddoel vooralsnog een schijf van 1 terabyte. Wanneer die op de markt komen, is nog onduidelijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in