Loopbaan

Carriere
arbeidsmarktpositie

Arbeidsmarktpositie ICT’ers met master vaak goed, soms gemiddeld

Doorgaans vinden academici in de ICT snel een baan met goede verdiensten.

20 november 2018

Doorgaans vinden academici in de ICT snel een baan met goede verdiensten.

Er zijn grote verschillen in arbeidsmarktpositie na het behalen van een universitair masterdiploma. Accounting geeft de beste startpositie op de arbeidsmarkt, maar academici met de master Informatiekunde en Computer Science bemachtigden ook een top10-notering.

Dat blijkt uit een analyse naar zeventig masterstudies door UWV. Alumni vinden snel (vast) werk met een hoog inkomen. Archeologie is minder kansrijk, net als Kunst- en Cultuurstudies en Letterkunde. Maar als je een ICT-master hebt gedaan is je positie op de arbeidsmarkt doorgaans goed. Informatiekunde en Computer Science eindigden respectievelijk op de achtste en negende plaats in de ranglijst meest kansrijke masteropleidingen. Kunstmatige Intelligentie eindigde op de 30e plaats aanzienlijk lager en krijgt het predicaat ‘gemiddeld’ voor de arbeidsmarktpositie.

Snel een baan

Academici met een afgeronde master Accounting vinden het snelst een baan op niveau: gemiddeld duurde dat maar 2,6 maanden. Van hen had 78% een vaste baan op niveau binnen 15 maanden na afstuderen. Voor de master Informatiekunde duurde het gemiddeld 3,2 maanden voordat er een baan op niveau was gevonden en na 15 maanden had 57% een vaste baan. Bij de master Computer Science duurde de zoektocht naar een baan gemiddeld 3,1 maanden en had 54% na 15 maanden een vaste baan. Het gemiddelde bruto jaarsalaris van ICT’ers met een afgeronde master Informatiekunde of Computer Science ligt respectievelijk op 38.434 en 38.253 euro en dat is meer dan wat accountants met een afgeronde master verdienen.

ICT’ers met de afgeronde master Kunstmatige Intelligentie deden gemiddeld 4,9 maanden over de zoektocht naar een baan op niveau. Van hen had slechts 20% 15 maanden na afstuderen een vaste baan. Het gemiddelde bruto jaarsalaris voor deze groep ligt ook wat lager dan bij andere ICT-masters: 34.488  euro. UWV meldt dat na tien jaar de arbeidsmarktpositie van professionals met de master Kunstmatige Intelligentie wel is verbeterd: 61% zag het uurloon bovengemiddeld stijgen en voor het jaarinkomen is dat bij 78% het geval.

Goede startpositie van grote invloed

Jaarlijks nemen ongeveer 39.000 studenten in Nederland een universitair masterdiploma in ontvangst. Het snel vinden van een goede baan, het uurloon, het jaarinkomen en de baanzekerheid hangen sterk samen met de studierichting. De arbeidsmarktpositie bij de start van iemands carrière is van grote invloed voor het toekomstige succes op de arbeidsmarkt, benadrukt het UWV. Een matige startpositie haal je binnen tien jaar nog moeilijk in, zo blijkt uit hun analyse naar zeventig masterstudies. Bij archeologie blijft de arbeidsmarktpositie zeer matig. Bij, filosofie, internationale betrekkingen en kunst- en cultuurstudies verslechtert de arbeidsmarktpositie zelfs in de tien jaar na afstuderen, in vergelijking met andere universitaire masteropleidingen.

“Studierichtingen met een relatief goede startpositie blijven het goed doen op de arbeidsmarkt. Starters beginnen met een goed salaris in een vaste aanstelling en krijgen binnen tien jaar een nog betere positie. Omgekeerd geldt dat bij opleiding met een zeer matige startpositie er meestal geen sprake is van een inhaalslag”, zegt Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

De analyse (pdf, 770 kB) naar de arbeidsmarktpositie van masteropleidingen is gebaseerd op het eerdere onderzoek Studie en Werk van SEO Economisch onderzoek en Elsevier Weekblad. UWV heeft vervolgonderzoek gedaan naar de startpositie van afgestudeerden en de situatie tien jaar na afstuderen.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.