Loopbaan

Carriere
werven

Arbeidsmarkt voor IT’ers naar kookpunt

Loonstijging voor IT'ers blijft beperkt, blijkt uit AG Connect Salary Survey 2017.

10 mei 2017

 

  • IT-bedrijven weten loongolf nog te vermijden
  • Verreweg de meeste IT’ers staan open voor andere werkgever
  • Kosten IT-projecten gaan onherroepelijk omhoog

 

De tekorten aan IT’ers waar al langer voor gewaarschuwd wordt, krijgen nu voor het eerst zichtbare gevolgen. Werkgevers zullen de portemonnee moeten trekken. Want onder IT’ers neemt de onvrede over de beperkte salarisontwikkeling toe, blijkt uit de AG Connect Salary Survey.

“Ik hoor overal dat de IT-arbeidsmarkt explodeert, maar ik zie het nog niet terug in verbeterde arbeidsvoorwaarden”, laat Tim (38) weten, die al acht jaar werkzaam is bij een grote IT-dienstverlener. Sterker nog: zijn werkgever vroeg hem het afgelopen jaar wederom af te zien van de reguliere salarisverhoging. “Voor mij is de maat vol! Als ik iets leuks voorbij zie komen ben ik weg.”

Gemopper over hoogte salaris

En hij is zeker niet de enige IT’er die ontevreden begint te worden. Een ruime meerderheid van de 2500 IT’ers die deelnamen aan de AG Connect Salary Survey noemt beloning – in de vorm van salaris, dertiende maande etc. – de arbeidsvoorwaarde de ze het liefst zien verbeteren, het komende jaar. Meer dan een derde van de IT’ers vindt dat ze niet marktconform beloond wordt.

IT’ers zijn ook bovengemiddeld bereid hun werkgever in te ruilen voor een andere. Uit de AG Connect Salary Survey blijkt dat slechts 20 procent loyaal is aan de huidige werkgever. 80 procent staat open voor de overstap naar een andere baan. In andere sectoren is dat aandeel aanzienlijk lager. In de chemie is 64% bereid te switchen als hij of zij benaderd wordt voor een interessante baan en in de techniek is dit 67%. Alleen de logistiek komt nog enigszins in de buurt bij de ICT met een score van 74%, blijkt uit andere beloningsonderzoeken van Berenschot, het bureau waarmee AG Connect de Salary Survey jaarlijks uitvoert.

Tim die er dus sterk aan denkt om een overstap te maken, hoeft niet per se meteen fors meer te verdienen. “Voor een paar euro meer ben ik al bereid over te stappen. Als ik maar wel de garantie krijg dat er de komende jaren ruimte is voor salarisgroei en persoonlijke ontwikkeling.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!