Overslaan en naar de inhoud gaan

Apples Snow Leopard niet revolutionair

Op het aanstaande ontwikkelaarcongres van Apple – van 8 tot 12 juni – zal opnieuw een tipje van de sluier worden opgelicht van de nieuwe systeemsoftware.

Snow Leopard wordt niet het Windows 7 van Apple, zoveel is zeker. De naam suggereert het al: het wordt een verbeterde versie van het huidige Mac OS Leopard. Het is zelfs maar de vraag of gebruikers enig verschil zullen merken, afgezien van een nieuw marmerthema waarvan sprake zou zijn.
Snow Leopard
© Apple
Apple

De meeste veranderingen zitten namelijk onder de motorkap en hebben betrekking op de ondersteuning van bedrijfsprocessen.

Zo heeft Snow Leopard standaardondersteuning voor Microsoft Exchange 2007 geïntegreerd in Mail, Adresboek en iCal, draait het systeem beter onder multikernprocessors en is er ook een betere ondersteuning voor 64 bit-technologie (vooral meer RAM, tot 14 terabyte) en voor Suns ZFS open-sourcebestandsysteem. Daarmee moet Mac OS X ook aantrekkelijker worden voor zwaardere processen, met name op de server.

Ook reeds aangekondigd is een nieuwe versie van QuickTime, genaamd QuickTime X, met meer standaarden voor media en internet. De een dezer dagen te lanceren previewversie van Snow Leopard - de laatste volgens Apple - bevat volgens uitgelekte berichten in elk geval een aantal kleinere uitbreidingen. QuickTime X biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een video te maken van handelingen op het scherm of om video te exporteren naar iPhone, iPod of Apple TV. Ook kan voortaan – met de juiste apparatuur – Chinees handschrift worden herkend. Image Capture, het programma voor schermaf­drukken, heeft een nieuwe gebruikersinterface gekregen die aan iTunes doet denken. Bestanden snel inzien zonder de applicatie te starten is ook een stuk makkelijker geworden.

Mac OS X 10.6 krijgt vermoedelijk ook ondersteuning voor Wireless Wide Area Network (WWAN)-hardware. Dit is WLAN-technologie voor mobiele telefonie, dus WiMAX, UMTS, gprs of gsm. In de meeste gevallen is daarvoor extra hardware benodigd die via USB aangesloten wordt.

En Apple-nieuwssite Mac Rumors ontdekte een dezer dagen dat de Boot Camp-applicatie in Snow Leopard Windows-stuurprogramma’s bevat voor harde schijven die geformatteerd zijn als HFS+. BootCamp is het programma waarmee op een aparte partitie onder Mac OS X Windows kan worden geïnstalleerd. Straks wordt het in elk geval een stuk makkelijker om data van Windows naar Mac OS X te transporteren en andersom. Tot nog toe moest daarvoor apart software gebruikt worden zoals Mediafour’s MacDrive.

Erg veel meer veranderingen hoeven ontwikkelaars niet te verwachten nu Apple een zogenoemde code freeze heeft afgekondigd, waarbij API’s (Application Programming Interfaces) niet meer gewijzigd worden. Rest de vraag wanneer Apple van plan is om Snow Leopard op de markt te brengen en of gebruikers van Leopard het volle pond moeten betalen voor een upgrade die op het eerste gezicht niet zo heel veel nieuws te bieden heeft.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in