Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple zwicht voor ophef over meet-app netneutraliteit

De gratis app is gemaakt door een ICT-onderzoeker aan de Northeastern University in Boston. De universitaire docent, David Choffnes, laat eindgebruikers hiermee de snelheden testen van verbindingen naar veelgebruikte contentaanbieders als YouTube, Amazon, NBCSports, Netflix, Skype, Spotify en Vimeo.
Apples App en iTunes Store
© Shutterstock
Shutterstock

Dit in tegenstelling tot veel reguliere apps voor netwerkmeting die slechts de snelheid van de eindgebruikersverbinding testen. Hiervoor meten zulke apps verbindingen naar eigen servers. Deze aanpak geeft wel een snelheidsindicatie, maar houdt geen rekening met eventuele selectieve afknijping door internetproviders (ISP's) van bepaalde verkeerssoorten of vanaf bepaalde contentaanbieders.

Slimme controle

Wehe daarentegen is specifiek ontworpen om zulke schending van contentneutrale doorgifte van internetverkeer in kaart te brengen. Het biedt eindgebruikers een realistische meting van datadoorvoer echt vanaf grote contentaanbieders. Hiervoor vraagt het niet alleen reguliere contentstreams aan, maar controleert het die met datastromen die zijn vermomd als willekeurig verkeer. Laatstgenoemde ontkomt dan aan data-analyse en eventuele verkeersafknijping door internetproviders.

De app baseert de meting van netneutraliteit - en eventuele schending daarvan - op een complexe configuratie om tot betrouwbare, wetenschappelijk gestoelde resultaten te komen. App-maker Choffnes gebruikt het namelijk ook voor lopend onderzoek naar netwerkverkeer en providers. Apple zag hierin aanvankelijk geen nut, of zelfs misleiding, voor consumenten en weigerde de app toe te laten in zijn App Store voor iPhones en iPads.

Nuttige inzichten

In de praktijk blijkt er al sprake te zijn van afknijping, ontdekt hoofdredacteur Jason Koebler van tech-site Motherboard. Hij heeft over de oorspronkelijke afwijzing door Apple gepubliceerd en een bèta-versie van de iPhone-app uitgeprobeerd.

Na de ontstane ophef is Apple tot inkeer gekomen: de app is toch toegelaten in de app-winkel voor iOS-apparaten. Voor Android is Wehe al zeker een maand beschikbaar, meldt technieuwssite Ars Technica. Zowel voor dat Google-platform als voor iOS is de app ook in Nederland beschikbaar. Overigens heeft de Franse telecomtoezichthouder ARCEP eind vorig jaar Wehe geselecteerd als aanbevolen meet-app voor Franse consumenten, meldt Choffnes op zijn site.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in